Gyász

2023.07.24. 18:37

Búcsúznak az elhunyttól, aki Hortobágyi Nemzeti Parkot a Világörökség részévé segítette

A Hortobágy madárvilágának őrzőjének nevezik a dr. Kovács Gábor korábbi természetvédelmi őrt.

Szabadi Martina Laura

Dr. Kovács Gábor (1951-2023)

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

„Megtudjuk-e egyszer, hogy a Hortobágynak mekkora lelke van? Most még csak valamennyit érzünk belőle: némelyik pusztáján erősebben, máshol halkabban visszhangzik bennünk. A Kunkápolnás vízivilágában nagyon intenzíven sugallja valami: itt ezer évek óta nagy természeti erők működnek. Ehhez képest az én itt töltött negyven esztendőcském csupán a felszínét simogatta meg, nyomot nem hagyott rajta, mert azt a terület hagyta bennem.” – így búcsúzik saját szavaival a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egykori munkatársától, a Hortobágy madárvilágának őrzőjétől. Mint írták, a pusztajáró örök természetvédelmi őr, dr. Kovács Gábor a Debreceni Agrártudományi Egyetem elvégzése után 1976-tól volt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa; 1977-ig természetvédelmi őr, 1989-ig természetvédelmi területkezelő, majd 1990-től 2012. évi nyugdíjazásáig területi felügyelői beosztásban.

– Fiatal természetrajongóként a bihari szikesek élővilágának feltárásával indult érdeklődése hivatásává vált és 37 évig fáradhatatlanul vigyázta nagyiváni őrkerületében a Kunkápolnási-mocsár mellett 5 pusztarész természeti értékeit, madárvilágát. Doktori disszertációjának témája a hortobágyi halastavak madárvilágának dinamikája volt. A pusztához fűződő erős érzelmi kötődése és tudásvágya révén gyűjtött hatalmas ornitológiai ismeretanyag mellett a Hortobágy növénytani értékeinek, néprajzának, helyneveinek is pótolhatatlan ismerőjévé vált. Közel hatszáz madártani publikációja jelent meg hazai és külföldi tudományos folyóiratokban, szaklapokban, részt vett tudományos kutatásokban, szakkönyvek megírásában. Tudományos munkássága mellett a természetfotózással művészi rangra emelte a madárvilág és a hortobágyi táj értékeinek, szépségeinek bemutatását. Fényképei mindenki számára láthatóvá tették azt, ami csak a pusztával együtt élő ember számára tárul fel és – a nevezési dokumentáció részét képezve – nagyban segítették, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park elnyerte a Világörökség címet. A puszta mélységes ismeretét és szeretetét közvetítő, négy évtizednyi képanyagát három önálló kötetté formálta; az elsőt Évszakok sorsunk pusztáján, a másodikat Sorspusztánk üzenetei, a harmadikat pedig A Kunkápolnási-mocsár címmel. Emellett 15 könyv társszerzője volt. A Hortobágy madárvilága című könyvben 92 faj-fejezet megírása fűződik a nevéhez és az élőhelyfotók többségét is maga készítette – részletezték.

Mint írták 1974 óta volt tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, 1993-tól a Hortobágy Természetvédelmi Egyesületnek. 1989-es megalakulása óta vett részt a Magyar Természetfotós Szövetség munkájában. A természet védelméért végzett munkája elismeréseként „Emberi környezetért” díjjal, Chernel István emlékplakettel, Pro Natura emlékplakettel és Pro Natura díjjal tüntették ki.

– Kegyelettel emlékezve hisszük, hogy számára kedves madarai; a havasi lile, az ugartyúk, a réti fülesbagoly és a csíkosfejű nádiposzáta kísérik – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában