Vízművek

2023.07.28. 17:25

Egerben nőtt a vízhasználat leginkább a kánikula alatt, mutatjuk mennyit használtunk naponta

Az idei vízhasználat sem piskóta, de a tavalyi csúcsot még csak megközelítette. A vízmű folyamatosan fejleszt, hogy lépést tudjon tartani az igényekkel – mutatjuk hol.

Szabadi Martina Laura

– Az elmúlt, melegebb időjárású napokban társaságunk szolgáltatási területén is megnőtt a ivóvíz igény. Az Egri Üzemegység átlagosan napi 15 ezer köbméter vízmennyiséget juttat a hálózatba, ez most napi 17 ezer 500 köbméter értékre emelkedett, mely növekmény nagy része Egerben jelentkezett, ez több mint 1500 köbméter naponta – árulta el portálunk kérdésére a Heves Megyei Vízmű Zrt. egri üzemegység vezetője, Bárdos Zsolt.

Megtudtuk, habár az idei mennyiség sem kevés, tavaly az aszályos nyáron persze ettől is több fogyott.

– Az idei csúcsvízigényt jelentősen meghaladó mennyiséget kellett az elmúlt évben kitermelniük, kezelnünk, a felhasználókhoz eljuttatni, mivel akkor a meleg mellett jelentős csapadékhiány is volt. A 2022-es napi víztermelési csúcs meghaladta a 20 ezer köbmétert. A legnagyobb arányú vízigény növekedés a Demjén-Egerszalók- Egerbakta-Egerszólát térségben tapasztalható, ahol a napi 1400-1500 köbméter vízmennyiséggel szemben 2000-2200 köbméternyi ivóvíz ivóvíz felhasználás jelentkezett, melyet a jelentős turisztikai felhasználás okoz – ismertette. Válaszában arról is beszámolt, hogy a vízmű biztonsággal, folyamatosan ellenőrzött, jó minőségű ivóvízzel tudja kielégíteni a felhasználói igényeket.

– Egyes területeken, köztük a korábban említett fürdőtérségben, további fejlesztések szükségesek a víziközművek kapacitásának növelése érdekében. Jelenleg Eger több részén zajlik rekonstrukciós munka. Az Északi lakótelepen a Malomárok utcában, a Kistályai úton, a Kistályai közben, a Kertész utcában, a Hatvanikapu téren végzünk ivóvízhálózat felújítást. Társaságunk legnagyobb, 600 milliméter átmérőjű, acél ivóvízvezetékének – mely Felnémeten, az 50 éve épült Északi Vízmű területén található – KPE csőbehúzásos rekonstrukciója zajlik. Ennek megvalósításához a Vízmű telepen ideiglenes megkerülő vezetéket kell építeni, elektromos átalakításokat kell végezni, annak érdekében, hogy felhasználóink e jelentős átalakítás során ne tapasztaljanak fennakadást az ivóvíz szolgáltatásban – számolt be a fejlesztésekről Bárdos Zsolt.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában