Élménytúra

2023.07.13. 08:16

Fáklyás élménytúrára vár Demecs Norbi a Mátrába

A Mátraszentistváni Síparkban a Libegőn éjszakáján fedezhetjük fel az éjszakai erdőt.

Szabó István

Naplemente után indul a túra a síparkból

Forrás: Sípark Mátraszentistván/Facebook

Július 15-én alkonyatkor panorámaliftezéssel egybekötött exkluzív fáklyás esti élménytúrára várja az érdeklődőket a Mátraszentistváni Síparkba Demecs Norbi, Heves vármegye nagykövete címmel kitüntetett szakképzett túra- és idegenvezető. A VIII. Libegők Éjszakája estéjére szervezett nyílt túrán bárki részt vehet, aki számára saját belátása és erőnléte szerint megfelel a mintegy 5 kilométeres táv a maga körülbelül 240 méter szintkülönbségével és 3 órás időtartamával. A találkozó 20 órakor lesz a síparkban a központi hütténél. 

– Alkonyi élménytúránkat a Sípark rönkhüttéjének teraszán kezdjük, majd a panorámalift felső állomására túrázunk, hogy a naplemente perceinek varázslatos báját csodálva libeghessünk le a lift alsó állomásáig, ahol hangulatos hegyi tengerszem fogad majd bennünket. Itt vesszük magunkhoz fáklyáinkat is, melyekkel Mátraszentistván és Mátraszentlászló hangulatos utcáit indulunk felfedezni, közben megismerve a térség népszokásait, hagyományait és természeti sajátosságait. Könnyű fáklyás élménytúránkat követően a Sípark felső parkolójában fejezzük be programunkat. Gyalogtúránk olyan helytörténeti és geológiai sajátosságokat tárnak majd fel, mint például a Három falu templomának története, a közeli hegycsúcsot felépítő vöröses kősziklák egyedülálló színagyagai, az üveggyártás, a fafaragványok készítésének és a szénégetés múltba veszett mesterségei, a palócok szokásai, Vidróczki Márton „gaztettei” és még sok más izgalmas történetet. A túrán használt fáklyák biztonságos, rendeltetésszerű használatáról, valamint a libegőzés menetéről a helyszínen a túravezető, valamint a Síparkban dolgozó szakemberek adnak tájékoztatást a résztvevők számára. Éljük át együtt a hegyi falvak bájos hangulatát, ismerkedjünk meg gyógynövényekkel, népszokásokkal, izgalmas történetekkel, varázslatos tájakkal, kalandozzunk, libegőzzünk, szabaduljunk fel a Varázshegyek között – áll a túra ismertetőjében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában