Mutatjuk, mit visznek

2023.07.13. 14:00

Így kérhetsz lomtalanítást, és ezeket a holmikat teheted ki Egerben

Évente egyszer ingyen van a lomtalanítás. Lehet konténerrel vagy anélkül, ám nem mindent szabad kitenni.

Szabadi Martina Laura

Képünk illusztráció

Forrás: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

A Szelektív Nonprofit Kft. közszolgáltató alvállalkozójaként az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. december 5-el bezárólag - folyamatosan előre egyeztetett munkanapokon házhoz menő lomtalanítást végez a lakosság részére, mely évente egyszer, maximum 2 köbméterig, ingyenesen igényelhető. Az e fölötti mennyiség elszállíttatása egyedi megrendeléssel, díj ellenében vehető igénybe – olvasható az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása a lomtalanítás rendjéről. A 2 köbméter feletti lom elszállítását csak külön megrendelésre végzik el, díj ellenében.

– A házhoz menő lomtalanítást igénybejelentés alapján, egyeztetett időpontban végzi a szolgáltató azon ügyfeleknél, akiknek nincs hulladékszállítási díj tartozása. Az elhalasztott igények miatt a lomtalanítási időpontok visszajelzésének ideje meghosszabbodhat, a jelentkezéskor ezt vegyék figyelembe, így javasolt legalább 10 munkanapra, azaz két hétre előre dátumot kiválasztani. A lomtalanítást csak azok igényelhetik, akik már rendelkeznek legalább 1 negyedéves befizetett hulladékszállítási díjjal, azaz a jelentkezés pillanatában a befizetés tényét már igazolni tudják – ismertették a feltételeket.

A tájékoztatásból megtudtuk, hogy családi házaknál hétfői vagy keddi napra kérhető az elszállítás, társasházak esetén konténer nélkül történő szállítás esetén szintén ekkorra. A társasházak konténerrel keddtől péntekig kérhetik a lomtalanítást. Az igénybejelentést személyesen a Homok utcai ügyfélszolgálati irodájukban lehet jelezni, elektronikusan a honlapjukon, űrlapon. A jelentkezést minden esetben visszaigazolják a megadott e-mail címre, vagy a megadott telefonszámra. Az újabb végleges megerősítés szintén ezeken a felületeken érkezik, az online jelentkezés beküldésekor először egy automatikus visszaigazolást küld a rendszer, ami csak a regisztrációt fogadja.

– Jelentkezéskor vegyék figyelembe, hogy a megadott adatok és az előzetesen kialakított járattervek figyelembevételével határozzuk meg a lomtalanítás időpontját (mely pár nappal módosulhat az előre tervezett időponttól), erről mindenképpen küldünk megerősítést a megadott email címre, illetve telefonos elérhetőségre. Amennyiben a lomtalanítás az ingatlan lakója vagy a közös képviselő hiányából nem teljesül, például nem jelenti be, hogy mégsem alkalmas az adott nap a lomtalanításra, úgy lehetősége van még egyszer jelentkezni - írja a cég. A lemondást kérik mihamarabb jelezzék a, kérik. 

– A lomhulladékot az adott napon reggel 6 óráig kell elhelyezni a lakóingatlanok elé, a bejelentéskor a lomok típusát is meg kell adni. Lomtalanításkor kihelyezhetőek például bútorok, kerti bútorok, játékok, rongyok. Kérik, hogy a kisebb méretű lomokat bekötözött zsákokba gyűjtsék össze a könnyebb szállíthatóság érdekében. Nem kihelyezhető kommunális hulladék, építési törmelék, gumiabroncs, szelektíven gyűjthető hulladékok - azaz újságpapír, kartonpapír, üveg, műanyag palackok, sörös doboz -, zöldhulladék, elektronikai cikkek, nagy darabos fém hulladék ( kályha, gázsütő) sem. Ahogy nem rakhatunk ki veszélyes anyagokat tartalmazó hulladékokat, így  festékek, lakkok, olajok, akkumulátorok, vegyszerek sem lehetnek benne. Tiltott emellett minden olyan hulladék, amely a begyűjtés során veszélyeztetheti a begyűjtést végző dolgozók testi épségét, egészségét – hangsúlyozta a cég a tájékoztatóban. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy az előre nem egyeztetett lomhulladék közterületre történő kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül.  

Abban az esetben, ha a társasház-kezelők egy időpontra több társasház, vagyis több, mint 10 lépcsőház jelentkezését regisztrálják, akkor előzetes egyeztetés szükséges. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lomtalanítás során a közterületre kihelyezett lom a közszolgáltató tulajdonát képezi, így annak a közszolgáltatón kívül más által történő elszállítása jogtalan elszállításnak számít. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában