Megtakarítás

2023.07.03. 12:42

Ingyenesen cserélheti le minden egri izzóját LED-re

Rengeteget spórolhatnak, ha csatlakoznak.

M. H.

Mirkóczki Ádám Eger polgármestere, Meixner István, a CYEB Energiahatékonysági Kft. kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója és Földvári Győző, az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati képviselője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A CYEB – az energiagazdálkodás szakértőjeként – LED-csere programot hirdetett a lakosság számára, amelynek keretében a program résztvevői meghatározott feltételek mellett ingyen juthatnak LED-ekhez, és cserélhetik le a háztartásaikban található régi izzókat új, korszerű LED fényforrásokra. Ebbe csatlakozik Eger is. Az erről szóló hétfői sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, minden egri háztartásnak lehetősége van mostantól regisztrálni, és részt venni a programban.

– Augusztus 15-ig lehet jelentkezni a ledcsere.hu oldalon. Márciusban kötöttünk a CYEB-bel egy megállapodást, s ennek keretében történik mindez. Az országos tapasztalat az, hogy átlagosan háztartásonként 15 LED-ről van szó, s ez 28 ezer forintos egyszeri segítség, ennyibe kerülnének az izzók, ha nem kapnák ingyen a háztartások. A fogyasztást tekintve havonta harminc százaléknyi energiamegtakarítást jelentenek ezek az eszközök. Mindez jól illeszkedik a városvezetés filozófiájába, hiszen számos olyan döntést meghoztunk, ami a terhek csökkentését célozta, a családok megsegítéséről szólt. Önmagában nem egy közérzetjavító intézkedés, hanem tényleges az egriek pénztárcáját kímélő lépés – hangsúlyozta a városvezető.

Hozzátette, az idősekre vagy az online világban kevésbé könnyen eligazodókra is gondoltak, így segítséget kérhetnek az IFI Pontban is, ott a munkatársak végigvezetnek mindenkit a regisztráció folyamatán. Azt is elmondta, a tényleges LED-esítés novemberre várható.

Meixner István, a CYEB Energiahatékonysági Kft. kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója hozzátette, 2020-ban határozták el, hogy elindítják ezt a lakosságot segítő programot.
– Már 370 településen működik, s még hatszáz önkormányzat áll sorba. Örülünk, hogy Eger is csatlakozott. A helyieknek a LED-re váltás évi több tízezer forintos megtakarítást jelent átlagosan – részletezte.

A regisztrációról is beszélt. A jelentkezéshez szükség lesz a regisztrálandó háztartás villanyszámlájára, fontos, hogy az jelentkezzen, akinek a nevén van a számla. Továbbá a szerződéskötéshez a szerződő fél személyazonosságának igazolásához szükséges dokumentumok kellenek még, a személyi igazolványra és a lakcímkártyára.

– Éljen a lehetőséggel, jusson ingyen izzókhoz, csökkentse a villanyszámláját és tegyen azért, hogy kevésbé terhelje a környezetet. A LED fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően használója sokkal kevesebb hulladékot termel, mint aki hagyományos izzóval világít. Egy átlagos magyar háztartásban 20 izzó található, mely a teljes villanyköltség közel egyharmadát jelenti. A weboldalunkon található kalkulátorunk segítségével néhány kattintással kiszámolható, éves szinten milyen megtakarítást eredményez, ha korszerű izzókkal világítunk otthonunkban. A lényeg, hogy a ledcsere.hu oldalon augusztus 15-ig regisztráljon mindenki, vagy kérjen segítséget – mondta.

Emellett még a város indul a Zöld Bajnok programban is, az a város nyer, ahol a legtöbb izzót kérik az ott lakók. Ha Eger nyer, akkor a CYEB minden izzó után öt forintot ajánl föl az önkormányzat által kijelölt bölcsődének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában