Fanfárok

2023.07.08. 20:00

Két új borlovagot avattak az Egri Bor Ünnepén + fotók

Hét ágra sütött a nap a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben, amikor a traktorok és a veterán járművek visszaértek belvárosi sétaútjukról az Egri Bor Ünnepének harmadik napján, szombat délután. A járművek zaját hamar fanfárok hangja váltotta fel az Egri Bikavér Lovagrend és az Egri Borbarát Hölgyek bevonulásához. S történt mindez annak érdekében, hogy két új jelöltet – Farkas Lászlót és Petrény Attillát – borlovaggá avassanak.

Sike Sándor

Farkas László és Petrény Attila  egy hatalmas egri bikavéres borospalackot tapintva mondták el esküjüket

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A négynapos rendezvény nagyszínpadán zajlott a látványos ceremónia, amelyet Valkóné Révai Renáta konferált fel, majd Gál Lajos a lovagrend örökös nagymestere és dr. Kis Tóth Lajos borlovag vezettek le. Akik voltak már a korábbi borünnepek valamelyikén, jól tudhatják, hogy minden ilyen alkalommal – bemutatásukat követően – két jelöltet vizsgáztatnak egy-egy szakmai kérdéssel, s csak megfelelő válasz esetén tehetik le az esküt, s válhatnak a lovagrend tagjává.

Farkas László szomolyai gazdálkodó egyébként jelenleg az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökeként ismert. Méltatásából kiderült egyebek között, hogy az ő érdeme volt a Szomolyai Hegyközség – amelynek jelenleg is elnöke – visszahozatala az Egri Borvidékhez. Petrény Attila, akinek Verpeléten és Egerben is vannak borászati érdekeltségei elsősorban a hosszú távon eltartható borok kifejlesztésén fáradozik, ezt tekinti a legnagyobb szakmai kihívásnak.

Ami pedig a nekik feltett kérdéseket illeti: Farkas Lászlónak azt a rejtélyt kellett megfejtenie, hogy van-e kolleráció az adott egységnyi területen termett búza és az ugyanilyen területen megtermett szőlő mennyisége között egy-egy meghatározott esztendőben. A hegyközségi tanács elnöke természetesen megfejtette a feladványt, hasonlóan Petrény Attilához, akinek a hosszan eltartható borok és a termőtalaj összetétele, minősége közötti összefüggésről kellett rövid értekezést adnia.

A leendő borlovagokat mentoraik a Borbarát Hölgyektől átvett lovagi ruhába beöltöztették
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A ceremóniamester – Gál Lajos – által elfogadott válaszokat fanfárszó köszöntötte, a leendő borlovagokat mentoraik a Borbarát Hölgyektől átvett lovagi ruhába beöltöztették, ők pedig esküre emelték kezüket egy hatalmas egri bikavéres borospalackot érintve. Az eskü szövegét dr. Kis Tóth Lajos mondta elő. Az avatásból ezek után már csak az maradt hátra, hogy az Egri Bikavér Lovagrend porondmestere lovaggá üsse a két új tagot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában