Iszapömlés

2023.07.08. 15:20

Mégis nyomoznia kell a rendőrségnek a recski kőbányánál?

Nyomozásra utasította a rendőrséget az ügyészség a recski sárlavina ügyében Tordai Bence szerint.

Így néztek ki Recsk utcái

Forrás: Agria TV

Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő közösségi oldalán megosztotta, hogy az Egri Járási Ügyészség elrendelte a korábban megtagadott rendőrségi nyomozás lefolytatását a recskiek ingatlanait és életét veszélyeztető kőbánya ügyében.

A képviselő korábban arról számolt be, hogy feljelentést tett a rendőrségen, amikor a nagy esőzés miatt az újonnan nyíló recski kőbányából sárlavina zúdult a bánya alatti Hunyadi utca házaira (ez később megismétlődött). Az Egri Rendőrkapitányság akkor azt írta neki, hogy a rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor. A rendőrség szerint a sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett "villámárvíz" következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyiségű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt. A feljelentést ezért elutasították.

Az Egri Járási Ügyészség viszont Tordai szerint a napokban megsemmisítette a nyomozást megtagadó határozatot, és az eljárás lefolytatására kötelezte az Egri Rendőrkapitányságot.

Kérdéseinket elküldtük mind az ügyészségnek, mind pedig a rendőrségnek. Válaszukat, amint megérkezik, közzétesszük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában