Támad a vadon

2023.07.12. 11:29

Megőrülnek a szúnyogoktól a Tarna mentén

A szúnyoghad keményen támad idén. Feldebrői olvasónk arra panaszkodik, hogy esténként lehetetlen a kertben pihenni, kertészledni. Mit tehetünk ellenük? Erre kerestük a választ.

Barta Katalin

Feldebrői olvasónk jelezte szerekesztőségünknek, hogy mostanában elviselhetetlenül sok a szúnyog, este 6 után odahaza már seperni kell az orruk elől a vérszívókat, amik rajokban támadnak. Úgy fogalmazott,  hogy ők ugyan a Tarna mentén laknak, de viszonylag távol az élővíztől. 

- Esténként a kertben csak meg kell estére húzni azt a pár vödör vizet, hogy másnapra locsolásra alkalmas legyen,  de ez nem ok arra, hogy ennyire rengeteg szúnyog legyen.

Tegnap este például fél hétkor mentem ki a kertbe, mivel a hőségtől korábban lehetetlen bármit ténykedni. Rövid idő alatt úgy összecsipkedtek a szúnyogok, hogy jókora hólyagok keletkeztek a a karomom, a  hátamon.  Vettem a fáradtságot, és megnéztem, hogy ebben az évben hol gyérített szúnyogot a katasztrófavédelem. Azt találtam, hogy Hevesben eddig május 17-én, 24-én, június 7-én, s június 22-én voltak szúnyoggyérítések. 

Főként a Tisza melletti településeken, Kisköréne, Pélyen, Poroszlón, Sarudon, Tiszanánán és Újlőrincfalván védekeztek a vérszívók ellen. Ez így értthető, hiszen a Tisza tó környékén nyilván indokoltabb a beavatkozás. 

Ugyanakkor az is eszembe jutott, hogy Gyöngyöstarjánban, Recsken vagy Abasáron, vagy ahol nagyobb mennyiségű csapadék, villámárvíz volt, ott vajon a szúnyogok elmentek szabadságra, vagy elköltöztek? Ez főként az allergiásoknak jelenthet nagy veszélyt. Magamon is tapasztalom, hogy  egy-egy csípés után  kétszáz forintos érme nagyságára dagadnak a csípés nyoma - írta meg portálunknak olvasónk, aki arra kér bennünket járjunk utána, számíthatnak-e még idén szúnyoggyérítésre a vármegyében élő lakosok.

Kérdését továbbítottuk a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékeséhez. Mukics Dániel, szóvivő az alábbi választ küldte portálunk megkeresésére: Az idei nyár csapadékos időjárása miatt országszerte komoly szúnyogártalom alakult ki. A nyár eleji viharok és felhőszakadások miatt rengeteg olyan kis állóvíz jött létre, amely alkalmas a szúnyoglárvák kifejlődéséhez, emiatt még ott is sok a vérszívó, ahol nem jellemző komolyabb szúnyogártalom kialakulása. Heves vármegyében a Tisza-tó menti településekre terjed ki a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés.

Kisköre, Pély, Poroszló, Sarud, Tiszanána és Újlőrincfalva településeken május 24-én, június 8-án és június 22-én volt központi gyérítés. Minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen, de erre nem mindenütt van fedezet.

Érdemes szétnézni a ház körül, hiszen rengeteg szúnyog magántelkeken fejlődik ki. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban, gumiabroncsokban megálló vízben tömegesen fejlődnek a lárvák. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket - írta a szóvivő.

Próbáltunk néhány saját tippet is összegyűjteni, hogy házilag miként védekezhetünk a vérszívók ellen. Kipróbáltuk, működik. Íme: 

  • Vannak növények, amelyeket a szúnyogok utálnak. Ilyen a rozmaring, a levendula, a bazsalikom, a citromfű és a menta. Ezek egyszersmind gyó gynövények is, tehát szárítva télen kitűnő tzeájkat főzhetünk belőlük.
  • Az aromás füstölők is hatásososak egy-egy kerti bográcsolásnál. Ezekből rengetegfajta található minden üzletben. 
  • Jól jöhet egy ventillátor is a teraszon, ha csak pihenni szeretnénk. 
  • A szúnyogháló alap. Nyaranta minden ablakra érdemes tenni, rengeteg méretre szabható fajtája létezik, szinte minden kereskedésben. 
  • A madárbarát kertek is sokat segíthetnek. Elég szárnyas barátainknak itatókat kihelyezni a nagy hőségben. Számos madárfaj, köztük a széncinege, fecske, és több vándorló énekesmadár is megeszik a szúnyogokat és a lárvákat.
  • Nagyon nem szeretik a szúnyogok a szegfűszeg, a borsmenta, a geránium illóolajat. Néhány csepp az ablakpárkányra, asztalra elég, hogy távol tartsák hívatlan vendégeinket. 

Készíts szúnyogriasztó lötyit!

Vegyszermentes rovarriasztó sprayt magunk is készíthetünk. Hozzávalók: almaecet, víz, 5 csepp teafa illóolaj, 5 csepp citrom illóolaj
5 csepp eukaliptusz illóolaj. Töltsünk fel  fel egy kézi permetezőt félig vízzel, félig almaecettel, majd adjuk hozzá az illóolajokat. Magadra is fújhatod, semmi bajod nem lesz tőle, nem mennek a közeledbe a vérszívók.  Ahol éppen szüretelni készülszsa kertben, előtte permetezd meg a környéket két három méternyi körzetben.  Míg leszeded a termést, garantáltan nem mennek a közeledbe.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában