Albérlet

2023.07.26. 11:30

Mindjárt indul a roham: Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban is drágább az albérlet

Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat, és indul a diákok rohama. Heves vármegye három legnagyobb városában a bérleti díjak egyértelműen drágultak, de nem ugyanolyan mértékben.

Molnár Helga

Széles választékkal várja a felsőoktatási ponthatárok e heti kihirdetésével beinduló szezont az albérletpiac. Április óta fokozatosan bővül a kínálat, július elején már közel 12 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a fiatalok – írta az ingatlan.com

A kínálat mellett az albérletárak is folyamatosan emelkednek, ezért a bérleti díjak drágulása miatt beinduló albérletkeringő miatt a következő hetekben még intenzívebb lehet.

A kereslet is felfutóban van, 8 százalékkal erősödött éves összevetésben, az érdeklődések száma idén meghaladta a félmilliót. A lakbérek drágulása miatt a bérlők olcsóbbra is cserélhetik a meglévő albérletüket. Összességében pörgős szezonra számíthatunk a bérleti díjak és a kereslet élénkülése miatt. Budapesten az átlagos bérleti díjak július elején 240 ezer forintnál tartottak. A legjelentősebb egyetemvárosokban az átlagos lakbérek közelítik a tavalyi fővárosi szintet. Debrecenben és Győrben 170-170 ezer forintos, Pécsen 140 ezer forintos, Szegeden több mint 137 ezer forintos, Miskolcon pedig 100 ezer forintos albérletárak várják a bérlőjelölteket. 

Mint írták, az átlagos lakbérek az elmúlt hónapokban fokozatosan növekedtek, aminek több oka is van. A minimálbér és a keresetek növekedése miatt a tulajdonosok is bátrabban árazzák be a kiadó lakásokat mint tavaly. A másik fontos tényező, hogy 2022 második felében stagnáltak az albérletárak, mivel a rezsibizonytalanság miatt a tulajok nem mertek emelni. Idén azonban már sokan megtették, mert a rezsidíjak szerencsére nem váltak megfizethetetlenné a bérlők számára sem.

Megkérdeztük a szakértőt, mit lát Heves vármegyében. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője portálunk érdeklődésére elmondta, Heves vármegye három legnagyobb városában a bérleti díjak egyértelműen drágultak, de nem ugyanolyan mértékben.

– Idén július végén Egerben 145 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj, Gyöngyösön 125 ezer forintot kell fizetni, Hatvanban pedig 155 ezer forintot tesz ki az átlagos havi bérlet. A drágulás mértéke éves összevetésben Egerben 21 százalékos volt, Gyöngyösön 11 százalékos, Hatvan pedig csupán három százalékkal drágultak az albérletek az elmúlt egy évben – közölte.

Hozzátette, a kínálat éves viszonylatban harmadával nőtt, és közel kétszáz kiadó lakóingatlanból válogathatnak a Heves vármegyei bérlők. A kereslet élénkülése 27 százalékos volt az elmúlt egy évben.

– Összességében a Heves vármegyei albérletpiaci tendenciák jól illeszkednek az országos trendbe. A következő félév rendkívül izgalmas lehet a Heves vármegyei lakáspiacon, amit nem kizárólag a várhatóan pörgős albérletszezonnak köszönhetünk majd, hanem annak is, hogy átalakulnak a lakástámogatások. A csok és babaváró változásai azzal együtt élénkíthetik a megyei lakáspiaci keresletet december végéig, hogy felgyorsíthatják a lakásárak csökkenését. Ez a vásárlóknak mindenképpen jó hír lehet – zárta az elemzését.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában