Földadó

2023.07.04. 16:00

Nyitrai Zsolt fontosnak tartja, hogy a magyar gazdák tudják, kitől mire számíthatnak a közéletben

Sikeres volt az agrárpetíció, az Országgyűlés törvényben tiltotta meg a földadó kivetését - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kedden.

HEOL/MTI

A közlemény szerint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosítása szeptember 1-től lép hatályba, amelynek értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. A módosító javaslatot május 19-én Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke közösen nyújtották be a Magyar Országgyűlés számára - tették hozzá. Emlékeztettek, hogy a földadó kérdésének rendezése azután vált szükségessé, miután Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki saját településén, és több baloldali polgármester is elkezdte ezt a gyakorlatot követni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tavaly decemberben petíciót is indított a földadó bevezetése ellen, amelyet több mint 120 ezren írtak alá.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója fontosnak tartja, hogy a magyar gazdák tudják, kitől mire számíthatnak a közéletben - közölték. A baloldal képviselői még a földadóval kapcsolatos vita során is elmondták, hogy a földet meg kell adóztatni és ezt általánossá kellene tenni. "Ebből is látszik, hogy a baloldal képviselői nem a gazdák oldalán állnak, érdekeiket nem képviselik sem Budapesten, sem Brüsszelben. A főtanácsadó szerint köszönet illet mindenkit, aki a törvénymódosításban részt vett: Magyarország kormányát, az Agrárminisztériumot, a gazdaszervezeteket és természetesen a magyar gazdákat" - olvasható a KTK közleményében. A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter a módosító törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta, hogy meghallották a gazdatársadalom kérését és meg is tették a szükséges lépéseket. A magyar kormány és a gazdák szövetsége "tűzben edzett", ezért most és a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a gazdálkodók nyugodt és stabil körülmények között végezhessék feladataikat. A magyar gazdák a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett is folyamatosan helyt állnak, ezért nem plusz teherrel kell nehezíteni munkájukat, hanem segítséget kell nyújtani számukra és köszönettel lenni feléjük - írták. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint Magyarország kormánya figyelembe vette a több mint 120 ezer aláírást és a vártnál hamarabb fogadta el a magyar Országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amely a gazdákat tehermentesíti egy újabb adófizetés alól. "A gazdákat nem megsarcolni, hanem támogatni és segíteni kell, hiszen a magyar lakosságot folyamatosan jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel látják el" - fogalmaztak a közleményben. Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hasznosnak ítéli a mostani módosítást, hiszen Magyarország kormánya a gazdaszervezetekkel együtt dolgozva úgy alkotta meg a jogszabály módosítást, hogy a jövőben semmilyen módon ne lehessen megadóztatni a gazdák által művelt és használt földet. "Soha többet földadót!" - a petíciójukban ezt kérték és a kormány meghallotta kérésüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában