Virágkiállítás

2023.07.16. 19:40

Pompás virágokban gyönyörködhetünk a téren Egerben

A napokban nyílt meg Egerben a magyar nemesítésű egynyári virágok egri kiállítása a Líceum és Bazilka közötti Eszterházy téren.

Barta Katalin

Szeptember végéig láthatjuk a virágokat

Forrás: Beküldött fotó

A különleges növényekkel dr. Kováts Zoltán nemesítő élete és munkássága előtt tisztelegnek így évről évre az egri kertbarátok. A téren látható minden növényfajta a professzor munkásságának eredménye.

A kiállítás hazánkban egyedülálló, más városok nem próbálkoztak még ilyen kezdeményezéssel, - tudtuk meg Zerényi Endrétől, az Egri Kertbarát Kör Egyesület elnökétől.

A legtöbb helyen többnyire az a megszokott látvány, hogy a parkokban díszlő virágok zömében Hollandiából származnak.

Az Egri Kertbarát Kör Egyesület három évvel ezelőtt tervezte el, hogy megpróbálja összefoglalni, bemutatni egy sikeres hazai virágnemesítő munkásságát. Az ötlet jónak bizonyult, a szervezők minden segítséget megkaptak a városvezetéstől, a városgondozó vállalattól, a civil kerekasztaltól. A különleges kiállítást az elmúlt időszakban több ezer látogató csodálta meg. 

A sikerre való tekintettel a szervezet idén is  lehetőséget kapott a városvezetéstől, hogy újra kiültessék a hazai termesztésű virágokat.

Megtudtuk, hogy a szép megjelenés mellett a nemesítő elsődleges szempontnak tekintette a növényfajták szárazságtűrő képességét.  A klímaváltozás ismeretében ez a tulajdonság egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A megnyitó előtt Egerbe látogatott a virágzó városok országos verseny zsűrije is, akik ellátogattak a helyszínre, és látva kertbarátok törekvését, pozitív élményekkel utaztak haza. 

A kedvező tavasz időjárásnak köszönhetően a kiültetett virágok talán idén a legszebbek. Szeptember végéig bármikor látogatható a pompázó tér, az előzetesen bejelentkező csoportoknak szakmai kíséretet is biztosít az egyesület.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában