Virágos

2023.04.20. 13:55

Utánajártunk, hogy mitől olyan szépek a tulipánok Egerben + fotók

Pompázatos színekben nyílnak város-szerte a tavaszi sziromcsodák. Feltűnően szépen idén Egerben a tulipánok, Ferenczy Tamás a város főkertésze elmondta, hogy miért, és egy másik újdonságról is beszámolt.

Szabadi Martina Laura

Gyönyörű tulipánok díszítik Egert

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ferenczy Tamás a város főkertésze mutatta meg portálunknak, hol nyílnak a legszebb tulipánok Egerben. Elmondta, hogy negyvenhétezer kétnyári növény és tizenhétezer hagymás virít jelenleg a városban. Előbbi 2 ezer négyzetméternyi virágos felületet jelent. Utóbbiak között húsz fajtát láthatnak, vegyesen a kétnyáriakkal. 

– Jót tett a csapadékos tavaszi idő, szerencsénk volt vele, de mindehhez komoly előkészületekre is szükség volt: egyrészt ősszel zajlott a talajelőkészítés és alapos műtrágyázással dolgozott a Városgondozás Eger Kft. a talaj minőségének javításán – mesélte. Másrészt pedig tavaly új beszállítót választottak, s telt virágú, korai hagymásokat ültettek, hogy megelőzzék az előző években jelentkező csúszást.  Tavaly és az azt megelőző évben ugyanis a hagymás növények kései virágzása miatt az egynyári növények kiültetéséhez nem tudott időben hozzáfogni a városgondozás. A telt virágúaknak a díszítő értéke is látványosan jobb mint a szimpla társaiké. A Szmrecsányi Lajos Érsekkertben 6 ezer példány virít, közéjük kék nefelejcs és árvácska került.

– Újdonság, hogy háromféle jácint is került a közterekre, ez korábban nem volt jellemző. Beszállítót is annak érdekében váltottunk, hogy jobb minőségű növényeink legyenek – ismertette a főkertész.

– A Dobó térre érkezik idén 16 nagyméretű leander is, s ezek egy kis mediterrán hangulatot csempésznek majd a nyáron a város főterére, 11 színben. A hagymás növények elvirágzása után ismét talajelőkészítés következik és ültetjük az egynyári növényeket. A termelővel egyeztettünk, várhatóan május közepén kezdhetjük, ez mindenképpen korábban lesz mint az elmúlt években, kikerülve a hőséget, ami ilyen időtájt rendszerint jelentkezik. Nagyjából hetvenféle növény érkezik, bízom benne, hogy dekoratívak lesznek ezek is. Persze sok múlik az öntözésen és azon, hogy milyen lesz a nyár – részletezte.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a megyeszékhely 1992-től harminc esetben kapott nemzetközi vagy hazai elismerést a környezetszépítésért. Így 2012-ben miniszterelnöki díjat, akkor lett az év főkertésze Ferenczy Tamás. Mikor újra betöltötte ezt a tisztséget, a szakember elmondta, elsődleges cél a vendégváró városkép, a régebbi eredményeket szeretné újból elérni, megközelíteni. Ehhez úgy vélte, erősíteni kell a szakmaiságot, a kertészeti szemléletformálásra is energiát kell fordítani. A gondos metszés, a növényápolás is fontos. 

Egerben a zöldfelületi fenntartásba bevont terület egymillió-kétszázezer négyzetméter. A főkertész arról is beszélt már portálunknak, hogy a ma uralkodó, változó klímában már ki kell építeni a városban egy automata, csepegtető öntözőrendszert, ez sürgető feladat. Egyrészt, mert minőségi egynyári növényfelületet csakis így lehet már fenntartani, másrészt az így felszabaduló kapacitást az új telepítésű fákra lehet fordítani.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában