Kiállítás

2023.07.11. 20:40

Sirokban megtudhatjuk, miről árulkodnak a pénzérmék

Egy helyi lakos évek óta gyűjtött kollekciója.

Kárpáti Endre a pénzérmék érdekességeit is taglalta a megnyitón

Forrás: Tuza Gábor/Facebook

Sirokban a volt parókia épületében kialakított turisztikai információs központban a napokban nyílt meg  Kárpáti Endre "Európa aprópénzei a XX. században" című kiállítása, illetve Fülei Krisztina "Kontrollált véletlen a generatív geometrikus művészetben" című tárlata. 

Kárpáti Endre helyi lakos hosszú évek óta gyűjti rendszerezi az európai országok pénzérméit, s történetüket is alaposan tanulmányozta. Egy-egy pénzérme nemcsak fizető eszköz, hanem a kibocsájtó ország kultúráját, földrajzi, természeti jellegzetességeit, történelmi személyiségeit is tükrözi, számos egyéb jelképpel. Kárpáti Endre magángyűjteményében több mint 550 ilyen érme  található. Ezek közül bocsájtotta most közszemlére  a legérdekesebbeket a turisztikai központban, ahol a megnyitó ünnepségen az aprópénz történetéről is érdekes történeteteket osztott meg a hallgatósággal. 

A másik kiállító Fülei Krisztina, Sirokban élő és alkotó, fiatal szobrász, aki  a természeti környezetünkben felsejlő, szemmel alig érzékelhető rejtett összefüggéseket, a mindent átható intelligenciát jeleníti meg alkotásain.

A tárlat előzetes telefonos egyeztetés után bárki számára megtekinthető, aki Sirokban időzik. A 06 70 584 86 62-es telefonszámon kérhetnek bővebb felvilágosítást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában