Baracknap

2023.07.15. 16:00

Üstben, üvegben, palacsintában is sárgabaracklekvár volt Kisnánán + fotók

A lekvárfőzés minden csínját-bínját el lehetett lesni a hagyományos Kisnánai Baracknapon.

Szabó István

Készül a kisnánai sárgabaracklekvár

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kisnánán a szombat a baracklekvárfőzésről szólt. A hagyományosan a várban megrendezett Kisnánai Baracknapon nemcsak kóstolni lehetett, de a lekvárfőzés minden csínját-bínját is el lehetett lesni. Kérésünkre Lizák Ilona, a Lizi lekvárok készítője el is mondta portálunknak, hogyan készül az igazi kisnánai sárgabaracklekvár.

– Érett sárgabarackkal dolgozunk. Amit most felhasználunk, az a helyi kései rózsabarack. A korait egy kicsit megcsípte a fagy. De ezen a kései fajtán maradt annyi, hogy az őstermelők egy-egy kosárral adtak, és abból lesz nekünk egy katlan. Kimagvazzunk, majd ledaráljuk. Ezután megkóstoljuk, hogy mennyire érett a sárgabarack, mennyire édes. Amennyiben nem találjuk elég édesnek, akkor egy pici kristálycukorral megemeljük a cukorszintet. A főzésnél egy óra hosszáig keverjük, és besűrűsödik magától. Utána üvegbe rakjuk, dunsztba tesszük és kész. Semmilyen adalékanyagot nem rakunk bele – magyarázta Lizák Ilona.

A szomszédos sátorban a kóstolásé volt a főszerep. Az aranysárga baracklekvárt palacsintába hajtogatva, de herőcével – vagy ahogy sokan ismerik, csörögefánkkal – is meg lehetett ízlelni.

Természetesen vásárolni is lehetett az édes csemegéből. A választék bőséges volt. A Lizi lekvárok széles kínálatában a különlegességek kedvelői számára ott volt a feketeribizli és az egres keresztezéséből készült jostalekvár, vagy például a Bo-Szi lekvár, azaz a bodza-szilva párosításából főzött finomság. Aki az egyféle gyümölcsből készült lekvárokra esküszik, az többek közt válogathatott somból, fügéből, málnából, almából és őszibarackból készült csemegék között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában