Múltidéző

2023.08.22. 11:30

130 éve még csak tervezték a debreczen-füzesabonyi vasút megnyitását

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Az 1800-as évek végén alapított Tisza-Füred és Vidéke című hetilap 1908 márciusában újult meg

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

TISZAFÜRED ÉS VIDÉKE + EGER. 1891. JUNIUS 16. 

A debreczen-füzesabonyi vasút. 
A debreczen-füzesabonyi vasút megnyitására vonatkozólag a „Tiszafüred és Vidéke”ezeket irja: A megnyitás az összes munkálatok bevégzéséig s az általános műtanrendőri bejárás megtörténtéig csak részleges lehet, s jelenleg csak a poroszló-abonyi részre vonatkozik, de ennek napja sincs még az itteni szakközegekkel tudatva. Az ohatpolgári szárnyvonal még nincs kész, nagy erélylyel dolgoznak rajta s talán e hó 20-ára végeznek ennek teljes elkészültétől függne a füred-debreczeni vonal forgalomba bocsátásának engedélyezése; az összes vonalak ünnepélyes megnyitása pedig a tiszai híd teljes elkészültével van szoros kapcsolatban. Itt jelenleg a középnyilás vasszerkezetének montirozása nagy serénységgel folyik s a müvelet, kedvező idő mellett, junius végére kész lehet, míg egyidejüleg a járdagerendák lerakása is megtörténik; julius elején kezdik átvezetni a sineket s folytatják a híd egyéb munkálatait julius közepére leendő bevégzéssel. Ekkor megkezdik a müszaki járatásokat s a valószinüséghez igen közel áll, hogy augusztus 5-ére, a híd is átadható lesz a közforgalomnak. 
 

HEVESMEGYEI LAPOK. POLITIKAI S VEGYESTARTALMÚ LAP. 1904. JANUÁR 14. 

Az iszákosság meggátlása. 
Az alkoholizmus terjedésének meggátlása czéljából vármegyénk törvényhatósági bizottsága az eddigi statutum helyébe a következő szabályrendeletet hozta a korcsmákra, sörházakra, bor- és pálinkamérésekre vonatkozóan: „A korcsmák, sörházak és bormérések hétköznapokon reggeli 5 órától éjjeli 10 óráig tarthatók nyitva és azokban a zenélés éjjeli 10 óráig szabad. Ezen időn túl az üzlet nyitvatartására és a zenélésre külön hatósági engedély szükséges, melyet irásbeli kérelemre a járási főszolgabiró adhat meg. Korcsmák, sörházak, bor- és pálinkamérések vasárnapokon, Szent István király napján s általában véve nagyobb ünnepeken, u. m.: Húsvét, Áldozócsütörtök, Pünkösd, Urnapja és Karácsony ünnepén egész nap zárva tartandók, azokban álló vagy ülő vendégeknek ottani fogyasztásra italt kiszolgálni tilos. – Ezen tilalom oly községekben, melyekben a lakosság tulnyomó része ugyanazon vallást követi, csak az illető vallásfelekezet ünnepeire, oly községekben azonban, melyekben a más vallásfelekezetüek is a lakosság legalább 30 %-át képezik, ezen vallásfelekezetek ünnepeire is kiterjed.” E módositott szabályrendeletet junuár 15-ike után terjesztik fel jóváhagyás végett a minisztériumhoz. 
 

EGER ÉS VIDÉKE. HELYI ÉRDEKÜ, TÁRSADALMI, VEGYESTARTALMU HILAP.  1885. MÁJUS 5. 

Egy leégett falu. 
Április 28-án délután 1 órakor hangzott a vészkiáltás: „Tűz!” Tűz!” Jejtelosz Éliás kocsmáros és mészáros ital és hustartó helyisége gyulladt ki. A legnagyobb mérvü tavaszi szárazság, s a juniusi forróság mellett borzasztó szél is dühöngvén, a tűz ezt orkánná fokozá, s egy negyed óra alatt 100 épület állott lángokban. 
A lakosok nagy része künn volt a mezőn, tavaszi munkán, a másik rész, különösen a férfiak a községtől távol eső Bolya pusztán árkoltak, réteiket csatornázták, így csak a nők, gyermekek s kevés férfi futkosott fejetlenül, mivel Egerben alispáni választás lévén az intelligentia, községi bíró, jegyző hivatalos ügyben távol voltak. Fülöp Elek segéd lelkész a szomszédos Sz. Erzsébet községből lélekszakadva futott át s ember feletti erővel iparkodott a rémüléstől kábultakat példájával s parancsaival tettre serkenteni: ugy, Dutka Ágostan szenterzsébeti körjegyző neje a nőket igyekezett magukhoz tériteni,  s férfiui erővel dolgozott a lehetők mentésén. (…) 
De mi volt ez a borzasztó elem iszonyu erővel fellépése ellen. Lelesz leégett: koldussá lett 100 család, 300 lélek rövid 2 óra alatt. Lakház 73, mellék épület 200 s a házi állatok, gazdasági szerek, eszközök, takarmánynemüek, szalma, szemes élet, butorok, ruhanemüek, gyümölcsösök –  több mint 400 élő fa is tövig égett, kerti veteményekben  esett károk, stb. értéke a 10000 frtot meg haladja, s ami fő emberi életnek is kellett áldozatul esni. 
Bozó tuza Julcsa 60 esztendős özvegy nő az ágyacskáját menteni rohant be az égő házába, s kijövet a láng a földre verte. A tüzet teljes lokalizálni még másnap is alig-alig lehetett. (…) Én hiszem, hogy Hevesmegye közössége segélyt ad a koldusbot helyett. Lelesz, 1885 május 1.   H…b. 

Tallózta: Szilvás István 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában