Érik a szőlő

2023.08.09. 11:30

A csapadék miatt fenyegetnek a szőlőbetegségek az Egri borvidéken, csalódhatnak a termelők

Elsősorban a sok csapadék miatt a szőlőtermelők számára kihívásokkal teli év az idei. Túl az esőzések okozta nehézségeken a hűvösség is hátráltatta a szőlő fejlődését. Ezt mondta portálunk kérdésére Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Sike Sándor

Idén csúszással valószínűsíthető a betakarítás megkezdése

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A szakember szerint tavaly a rég nem látott szárazság, idén a túl sok csapadék miatt igényel nagyobb odafigyelést a szőlő. Mostanság a bizonyos értelemben szélsőségesnek nevezhető időjárásból következően például egy rovarfajta, az ékköves araszoló garázdálkodott és okozott károkat bizonyos ültetvényeken.

– Olyankor, amikor robbanásszerű a szőlő kinövése, akkor a termést nem tudja bántani, de – mint idén is – voltak olyan ültetvények, amelyekben dézsmálkodott. Gyakran esett, lehetett is permetezni meg nem is. Aki félvállról vette a tennivalókat, beleszaladhatott a fürt peronoszpórába is. Amikor a fürtök még gyengék, érzékeny az állapotuk, ilyenkor veszélyes a peronoszpóra. Az a baj, hogy amikor már látszik, késő ellene védekezni, ez egy sajátos elhalásos állapotot okoz.

Farkas László a nehézségeket növelő tényezők sorában említette, hogy az uniós szabályok bizonyos hatóanyagok használatát nem teszik lehetővé. Az esőzések maradtak, a melegek is megjöttek, de nem olyan nagy forróság, hogy a lisztharmat veszélyét csökkentse. Nagyon nagy figyelmet igényel a szőlő ebből a szempontból is. 

– Nagyon kell a védekezés, érhetik a termelőket csalódások – összegezte tömören a hegyközségi tanács elnöke, aki kitért arra is, hogy a borvidék szélén, a verpeléti területeken jégkár is volt. Szavai szerint az Agrárkamara kihelyezett elhárító rendszere nem biztosít teljes lefedettséget, s bár az Egri Borvidéknek teljes védelmi lefedettsége van, a nyugatról jövő jég a verpeléti "peremet" többször is elkapta.

A szakember arról is beszélt, hogy amennyiben további csapadék érkezik, akkor a zöld rothadás mellett fennáll a szürke rothadás veszélye is. Szerencsére az esők záporszerűek voltak, a víz a dombokról lefolyt, így nem egy hétig állt dunsztban az ültetvény. A szőlőnek persze közben a vízre szüksége van, csak jól kell tudni kezelni az időjárás szeszélyeiből adódó helyzetet. A tanácselnök meg is jegyezte, hogy nem nagyon emlékszik olyanra, hogy búzából augusztus első hetének végén még nem volt learatva az ország.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a tavalyi szüretkezdéshez képest úgy egy hét, tíz nap csúszással valószínűsíthető az idei betakarítás megkezdése. Az Irsaival nyitnak, amiből néhány száz hektárnyi teremhet a borvidéken. Egyre keresettebb fajta, főként a fiatal borkedvelők szeretik, s pálinkának is kiváló alapanyag. Ostoros pedig aranyérmeket nyer sorra az Irsaiból készült boraival.

Kártevők a szőlőültetvényeken

Az ékköves faaraszoló alkalmi kártevő. Enyhe teleket követően (ez év is ilyen) hatalmas egyedszámban jelenhetnek meg és súlyos károkat okozhatnak a tőkéken. Az áttelelt hernyók által megrágott rügyek nem fakadnak ki, ha mégis kifakadnak, belőlük csökkent értékű hajtás fejlődik.

Lisztharmatbetegsége nagyon sok termesztett haszon- és dísznövényünknek van. Szőlő esetében károsító gomba az Erysiphe necator. Régóta ismert betegség, időjárástól és fajtától függően azonban erősebb, gyengébb járványszerű megjelenésére szinte minden évben lehet számítani. A betegség kialakulására fakadástól készülni lehet, a gomba egészen zsendülésig fertőzni képes a szőlőt. 

A peronoszpóra a szőlő egyik legjelentősebb betegsége. Országos járvány ugyan ritkán alakul ki, de előfordul, térségtől függően azonban gyakran felütheti a fejét, nagy termésveszteséget okozva. A Plasmopara viticola tulajdonságai már jól ismertek, ennek köszönhetően elég pontos előrejelzési programok állnak a gazdák rendelkezésére, viszont mindenképpen érdemes az itt kapott információt az ültetvény megfigyelésével kiegészíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában