Játszóteret is avattak

2023.08.20. 17:00

A magyarság megmaradásáról, a jövőképünkről is beszéltek az ünnepi szónokok Andornaktályán + fotók

A vasárnapi szentmisét követően tartották meg Andornaktályán – az új óvodai játszótér avatásával egybekötött – Szent István-napi ünnepséget, amelyen részt vett és beszédet mondott a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Juhász Attila Simon. Az avatáson a játszóteret a település új plébánosa, Bakos Tamás áldotta és szentelte meg. A nemzeti színű szalagot a közgyűlés elnöke, a polgármester és Varga Rita, tervező mérnök vágta át

Sike Sándor

Új játszóteret kapott Andornaktálya

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az andornaktályai hagyományoknak megfelelően a szentmiséről vonultak át az ünnepség helyszínére a résztvevők Barczi Zsolt polgármester vezetésével. A Magyar Falu Program keretében Óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése 2022 –  címen megvalósított projekt átadását megelőzően a vármegyei közgyűlés elnöke és a település polgármestere mondtak ünnepi beszédet állami ünnepünk alkalmából.

A templomban kezdték a napot
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Juhász Attila Simon egyebek között úgy fogalmazott: amikor a magyarok a középkorban nem tudták megvédeni az állam függetlenségét, veszélybe került annak keresztény jellege is, s a magyarok országa hosszú időre három részre szakadt. Sokáig olyan idők következtek, amikor a magyarok igazságairól már csak a magyar írók és költők szólhattak leginkább.

– Móricz Zsigmond például saját történelmi korának, az újkori magyar földindulások keserves időszakának okait keresve, 1919-ből visszatekintve a régmúltra úgy fogalmazott, hogy a magyar emberek egymás iránti közönye, rokontalansága, rideg és feneketlen önzése az egyik legsúlyosabb baja a magyar életnek, ám ennek a bajnak az oka – állítja Móricz – az állami élet formája. Magyarország 1526 óta rabszolgaállam, 1867 óta pedig Ausztria gyarmata. Móricz Zsigmond szerint Magyarország gyarmatállamként, 1867 után látszólag kultúrát produkált, de egy olyan kultúrát, amely idegenül nőtt a magyarság fölé, amelyből hiányzott a nemzeti cél és összetartozás, hiányzott bármiféle önálló magyar élet vezérgondolata. A gyarmati államhelyzetben élő magyarságban azért aludt el, halt ki a hazaszeretet és a sorsközösség tudata, mert hazug politikával, hazug irodalommal, hazug társadalmi szólásokkal misztifikálták a magyarok életét, amelynek hatására a magyar értelmiségi hűtlen lett, a magyar paraszt magára maradt, a magyar kisiparos szétzüllött, a magyar gyári munkás meg nemzetietlen szocialistává vált – idézte fel a móriczi gondolatokat Juhász Attila Simon.

Dr. Juhász Attila Simon
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Tette ezt azért, mert szavai szerint a mai korszak sok szempontból párhuzamba állítható az évszázaddal ezelőtti állapotokkal, hiszen ma is megfigyelhető a nyugati szellem hanyatlása, s az ebből a hanyatló világból érkező kényszerítés szándéka. A közgyűlési elnök azt is hozzátette, hogy Móricz Zsigmond szomorú látleletét ugyanarról a korszakról Ady Endre röviden így fogalmazta meg: „Elveszünk, mert elvesztettük magunkat.”

Juhász Attila Simon az avatásra váró játszótérrel kapcsolatban arról beszélt, hogy az ezer éves magyar államiság további fenntartása pénzzel és munkával, a magyar jövőre koncentrálva valósítható meg. Ennek a céltudatos tevékenységnek az egyik eleme a Magyar Falu Program is, amiből most ezt a létesítményt kialakították.

Ünnepi beszédében a település polgármestere, Barczi Zsolt történelmünkről szóló eszmefuttatásában előbb a sokat szenvedett István királyra emlékezett. Szavai szerint első királyunk 46 évi uralkodás után 1038-ban – 69 éves korában – hunyt el, miután szeretett hazáját, Magyarországot és a magyar népet, a Szent Koronával együtt a Boldogasszony védelmébe ajánlotta. A polgármester a későbbiekben emlékeztetett a bizonytalan alapokra épített, Szent István elleni hamis vádak, támadások tarthatatlanságára.

– A ferdítések ideje lejárt, egyre több ember ébred magára és keresi a valóságot. Ez vonatkozik az István – Koppány kérdésre is. "Amit rákentek a századok, Lemossuk a gyalázatot!" - mondta Petőfi is. 1848 és 1956 magyar népe nem csak a fizikai elnyomás ellen kelt föl, hanem a szellemi és a lelki megnyomorítás ellen is. A Szent Istvánt gyalázók egy része nem látja, vagy nem akarja látni, hogy akarva-akaratlanul a magyarellenes erők érdekeit szolgálják – fogalmazott.

A polgármester ünnepi beszédében azt mondta: ma is gyalázzák hőseinket, szentjeinket, nagyjainkat, de mi ezt ne hagyjuk! Azt is hozzátette: aljas módon még nemzeti jelképeinket is kikezdték és még mindig van, aki bedől nekik.

– Egyre többen keresik az igazságot, mert az isteni igazság győzni fog. Ennek megvalósulásában nagy szerepe kell, hogy legyen minden magyarországi egyháznak, függetlenül attól, hogy melyik felekezethez tartozik. Látni is szép jeleket, melyek minden tisztességes emberben lelki örömöt váltanak ki. Imanapok, imahadjáratok, zarándokok sok százezres tömegei is jelzik az ébredést. Csíksomlyó csodálatos hatását is mindenki érzi. Szentéletű papjaink, pásztoraink, apácáink, táltosaink, oktatóink küzdelmes és hősies munkáját becsülnünk kell – mondta Barczi Zsolt

A gyerekek rögtön fel is avatták az új játszóteret
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az új játszótér

A játszótér a Művelődési Ház mellett található. Korábban egy LÉDER-es pályázat részre volt, amit az önkormányzat anno nem valósított meg, mert jelentősebb önerő kellett volna hozzá. A terveket adaptálni tudták és újra benyújtani 2022 elején. A nyertes pályázat támogatói okiratát tavaly áprilisban kapták meg. Az elnyert összeg 5 millió 782 ezer 499 forint volt. A pályázat elnevezése a Magyar Falu Program keretében Óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése-2022. Ez a játszótér a  COOP ABC és a Művelődési Ház között épült meg és kilenc gyermekjátékot tartalmazó – kisebb és nagyobb gyermekek igényeinek megfelelő – létesítmény kettő-kettő mászóvárral, hintával, libikókával, rugós játékkal. Mini csúszda, homokozó és két háttámlás pad gazdagítja a játszóteret, amit hamarosan elkerítenek, hogy a bolt parkolóját elválasszák a játszótértől. A tervező Varga Rita építészmérnök, a pályázatot írták: Dér-Herendovics Andrea és Veres Tünde egyéni vállalkozók, a kivitelező pedig a helyi CZiparT Kft., míg a műszaki ellenőr Főczény Mária volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában