Szűrővizsgálatok

2023.08.31. 15:30

A megelőzés jegyében egészségnapot tartottak az egri Szala városrészben

Egészségnapot szervezett csütörtökön a Szala városrészbe a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház és a Civil Integráció Közhasznú Alapítvány az  egri önkormányzat támogatásával. A Jelenlét Pont adott helyszínt a programnak.

Fekete-Vadászi Erika

Az egészségnapon kiemelték a szűrővizsgálatok szerepét

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az eseményen szemészeti, ortopédiai és hallás vizsgálatokra, szűrésekre is lehetőség nyílt. Emellett pedig olyan előadásokkal készültek, melyek bárki számára hasznos információkkal szolgálhattak és bővíthették az érdeklődők ismereteit. 

Palkovics Péter, a Civil Integráció Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke portálunknak elmondta, másfél éve tartják fenn a Jelenlét Programot a Szalában. Tavaly vásároltak és rendeztek be egy házat, a Jelenlét Pontot, azzal a céllal, hogy különböző fejlesztő és közösségi programokat tartsanak ott.

– Sajnos mindenkinek el kell fogadnia azt, hogy az egészség nem egy állandó dolog, hanem tennünk kell érte. Az egészségnap célja is ez, szeretnénk felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, és a komoly betegségek megelőzésére. Nagyon hálásak vagyunk a Markhot Ferenc Kórháznak, hogy a kezdeményezés mellé álltak, mert itt családias környezetben tudnak részt venni a gyerekek és a szülők is a szűréseken és az előadásokon. Ez azért fontos, mert sajnos gyakran félelmet kelt bennük a kórházi légkör, itt pedig otthonosabban érezhetik magukat – mondta Palkovics Péter, s megjegyezte, a Jelenlét Pontot a Máltai Szeretetszolgálat tartja fenn, s ebben az évben csatlakozott ehhez az egri önkormányzat is, akiktől szintén kaptak támogatást a programok megvalósítására. 

20230831 - Egészségnap a Szala városrészben, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház és a Civil Integráció Közhasznú Alapítvány szervezésében, az egri önkormányzat támogatásával. - Eger - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
A fiatalok zenével is készültek
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Maszárovics Zoltán, az egri kórház orvosigazgatója, infektológus, immunológus egyebek között a hepatitisről beszélt csütörtökön.

– Akkor a legkönnyebb gyógyítani egy betegséget, ha ki sem alakul, nagyon fontos tehát a megelőzés. Ha pedig már kialakult, akkor lényeges, hogy időben észre vegyük. A krónikus májgyulladás esetében például nagy jelentősége van a szűrésnek, ehhez pedig növelni kell azok tudását, akik a rizikóval bírnak ez irányba. Az előadásomban is erre hívom fel a figyelmet, ismertetem a májgyulladások háttereit, s biztatom a jelenlévőket, hogy figyeljék magukat, járjanak el szűrővizsgálatokra, s forduljanak orvoshoz, ha szükséges – részletezte portálunknak az orvosigazgató. Azt is elmondta, a májgyulladások esetében szerepe van az alkoholnak, a hepatitis A-nál pedig figyelni kell arra, hogy széklettel terjed, tehát a mellékhelyiségek higiéniáját fenn kell tartani.

Az orvosigazgatón kívül felkérték még előadásra dr. Rajkó Veronikát, hogy beszéljen a fogamzásgátlásról, valamint Lázár Eszter dietetikust, hogy az egészséges táplálkozásról tájékoztassa az érdeklődőket. 

A vizsgálatok és az előadások között a gyerekek játszottak és zenéltek az udvaron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában