Hagyományőrzés

2023.08.26. 18:47

A szilvalekváros bukta idén is mindent vitt Noszvajon + fotók

A Szilvanapon bárki kipróbálhatta a lekvárkészítést hagyományos kézi kavarással.

Szabó István

Megrendezték a szilvával, szilvalekvárral készült sütemények versenyét is

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Szombaton rendezték meg Noszvaj hagyományőrző, gasztronómiai és ünnepi vendégváró programját, a Szilvanapot. Ez a nap a hagyományos szilvalekvár ünnepe a lekvárfőzés bemutatásával, kóstolással, lekvár- és kézműves vásárral, családi programokkal. Az érdeklődők idén is az üstök mellé állhattak, és hagyományos kézi kavarással kipróbálhatták, milyen fáradtságos munkával készül a finom noszvaji szilvalekvár. 

Mindeközben néptáncosok és népzenészek szórakoztatták a vendégeket és a lekvárfőzőket, gyermekek részére kézműves foglalkozást szerveztek. A gazdaház udvarán helyi és környékbeli kézművesek kínálták portékáikat, s akadt, aki bemutatót is tartott. A vásárból haza lehetett vinni a falu kincseit, a lekvárokat, borokat, a vásárfiát. A Galagonya Bábszínház A rest és a szorgos leány című előadása a legkisebbeket szórakoztatta, de volt Pitypang-táncház és a Csűrdöngölő Zenekar is fellépett Herczeg Flórával. 

Megrendezték a szilvával, szilvalekvárral készült sütemények versenyét is. A kemencében sült szilvalekváros bukta dédnagyanyáink konyhájának hangulatát idézte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában