Figyelemfelhívás

2023.08.02. 19:19

Az anyatejes táplálásért sétáltak Egerben az édesanyák + videó, fotók

Anyukák, babák, segítőik sétáltak Eger belvárosában szerda délután. Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Barta Katalin

Az Összhang Egyesület figyelemfelhívó sétája a Szoptatás világhetén

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Szoptatás  Világhetéhez csatlakozva Egerben szerda délután az Összhang Közhasznú Egyesület szervezésében kellemes sétát tettek az anyukák, illetve az egyesület elkötelezett tagjai, akik az szoptatás fontosságára hívták fel  a figyelmet. A résztvevők a Barkóczy utcából indultak és a Szmrecsányi Lajos Érsekkertig gyalogoltak babáikkal. Egy kis időre megálltak a Dobó téren is, ahol hordozókendőkből alkottak sátrat, mintegy jelképes oltalmat képezve az anyák és kicsinyeik felett. Az Érsekkertbe érve  jó hangulatú, batyus pikiniken vettek részt perinatális szakemberekkel. Ők olyan képzett segítők, akiknek feladata a hozzá fordulókat a szülés körüli időszak széleskörű összefüggéseivel megismertetni, az  esetleges nehézségekben segíteni. A  perinatális szakemberek közösségében is sokféle szakma képviselőit meg lehet találni a pszichológustól, védőnőn, örökbefogadási tanácsadón, hordozási tanácsadón, szoptatási tanácsadón keresztül a szülésznőkig, bábákig.  

Mint azt Holló Zsófiától a sétát szervező Összhang Egyesület egyik önkéntesétől megtudtuk, közel húszen csatlakoztak  a programhoz, amelyen nemcsak a szoptatásról  esett szó, hanem minden, a babaneveléssel kapcsolatos kérdésről is szabadon kérdezhettek beszélhettek az anyukák.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Augusztus első hete 1992 óta minden évben a Szoptatás világhete. A kezdeményezés célja az, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, továbbá ezekben a napokban arra emlékeztetnek mindenkit, hogy a szoptatás védelme közös felelősségünk.

– Fontos, hogy mindannyian tegyünk érte: tájékoztassunk, szerveződjünk, erősítsük meg és segítsük elő a szoptatás védelmét és támogatását. Ez fogja elősegíteni a gyermekek és családjaik egészségét és jólétét, és kulcsfontosságú a fenntartható fejlődési célok elérésében, senkit sem hátrahagyva – hangsúlyozta a szervező.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az e héten zajló egri esemény fő témája is e körül forog. Az Anyatej - minden csepp számít elnevezésű rendezvénysorozat keretében kedden Hasilló Annamária, IBCLC laktációs szaktanácsadó, szülésznő tartott előadást a babavárás örömteli időszakáról, illetve a szoptatásban rejlő lehetőségekről. 

A szerda délutáni séta előtt délelőtt Perczéné Menyhárt Nikolett, két gyermekes édesanya, képzésben lévő női kör vezető, illetve Tóth Ildikó, dúla, kismama és baba-mama jóga oktató, gyermekágyas segítő, önkéntes szoptatási segítő, képzésben lévő női kör vezető adott hasznos tanácsokat az édesanyáknak a hozzátáplálás témakörében. 

Csütörtök délelőtt 10-től délig a Barkóczy út 11. szám alatt Hordozással a szoptatástámogatásért címmel tart előadást Holló Zsófia - baba- és gyermekhordozási tanácsadó, önkéntes szoptatási segítő, gyermekágyas segítő, dúla, illetve Mezei Luca, baba- és gyermekhordozási tanácsadó, önkéntes szoptatási segítő, valamint Oláh-Kristóf Réka baba-, és gyermekhordozási tanácsadó, és Zámbori Józsefné Tarjáni Aliz, baba-és gyermekhordozási tanácsadó, dúla, a Közelbaba Egyesület elnöke. Az előadás után próbahordozásra, kötésjavításra és eszközpróbára is lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek. A program az Érsekkertben, az Összhang Életfánál (a tó mellett) kerül megrendezésre! Ugyanaznap délután 16:00-tól Montvai Judit, IBCLC, szülésznő várja az érdeklődőket szeretettel az Összhang Egyesület székhelyén, a Barkóczy út 11. szám alatt, a szoptatás gyakorlatával, a kérdések megválaszolására is koncentrálva.

A pénteki napon délelőtt 10:00-tól az anyai tapasztalatok megosztásáé a terep, Mezei Lucával és Tóth Ildikóval beszélgethetnek arról, hogy milyen egy ételintoleranciával élő babát szoptatni (helyszín: Összhang), délután 16:00-tól pedig a Ti saját szoptatási történeteiteket oszthatjátok meg egy támogató anyakörben, Fehérné Nagy Patrícia moderálásával (helyszín: Érsekkert, Összhang Életfa).

A Szoptatás Világhetéhez kapcsolódó programok ingyenesek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában