Köztisztaság

2023.08.01. 06:55

Az illegális hulladék elszállítása évente több mint 10 millió forintjába kerül Gyöngyösnek

A tiszta városhoz a gyöngyösiek felelős magatartása is kell, emeli ki a városháza.

Szabó István

A városháza közös cselekvésre szólítja fel a gyöngyösieket a köztisztaságért Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A közösségi médiában gyakran fogalmazzák meg Gyöngyössel kapcsolatban, hogy a város szemetes, írja közleményében a városháza. A városvezetés közlése szerint azonban az önkormányzat erőn felül áldoz a város köztisztaságára, de a város lakóinak felelős magatartása és összefogása nélkül ez semmit sem ér. Tegyünk együtt a rendezett, tiszta közterületeinkért, hívja fel a figyelmet a városháza.

A közösségi médiában megfogalmazott közlés a város szemetességével kapcsolatban leegyszerűsítő és tényszerűen nem igaz, emeli ki a közlemény. Mint a közlésben olvasható, valóban vannak olyan időpontok és helyszínek, ahol és amikor a szokásosnál több szemét halmozódik fel. Ezeken a helyeken a kéziszemeteseket gyakrabban üríti a város, azonban mi magunk is soklat tehetünk azért, hogy a szemét ne kerüljön az utcákra. Ehhez gyűjtött össze néhány javaslatot a városvezetés.

– Csak hulladékkezelési engedéllyel rendelkező vállalkozót bízzon meg lomtalanítással, szemét elszállításával! Gyakran találkozhatunk lomtalanítást, hulladékszállítást olcsón vállaló vállalkozók hirdetéseivel, azonban nem árt résen lennünk, ha valakit megbízunk az otthonunkban keletkezett hulladék elszállításával. Ha ugyanis azt nem az előírások szerint szállítják el és ártalmatlanítják, a megbízó és a megbízott is büntethető. Az olcsón dolgozó „vállalkozók” ugyanis sokszor egyszerűen a közterületekre, utak mellé, erdőkbe borítják le a szemetet. Ezzel nem csak a természetnek okoznak felmérhetetlen károkat, hanem a közösségnek is. Az illegálisan lerakott hulladék elszállítása ugyanis évente jóval több mint 10 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Ha biztos akar lenni abban, hogy a hulladéka nem kerül az utcára, a legjobb, ha a hulladékkezelési közszolgáltatót bízza meg a lomtalanítással, ez ugyanis évente egyszer minden gyöngyösi lakos számára ingyenes. Ha saját maga is el tudja szállítani a lomokat, azokat a hulladékudvarban évi 250 kilogrammos mennyiségig ingyenesen lerakhatja – emeli ki a városháza.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy az utcai szemetesek nem az otthoni hulladéknak valók.

– A gyöngyösi közterületeken több mint 600, úgynevezett kézi szemetes található, ezeket a Városgondozási Zrt. naponta, kétnaponta vagy háromnaponta üríti az igényeknek megfelelően. Ezek a szemetesek arra valók, hogy az utcán sétálva meg tudjunk válni a kisebb hulladékoktól, papírzsebkendőtől, magunkkal vitt műanyag palackoktól, de semmiképp sem arra, hogy a háztartásban vagy az üzletben keletkezett szeméttől itt szabaduljunk meg – ahogy erre gyakran látunk példát Gyöngyösön. A kézi szemetesekbe tehát csak kisebb hulladékot helyezzen el, a palackokat pedig nyomja össze, mielőtt kidobná, így sokkal több szemét fér a kukába. Ha a szemétgyűjtőt megtelve találja, ne tegyen a tetejére hulladékot, mert azt a szél elfújja. Inkább keresse meg a következő kukát, vagy vigye haza a szemetet. Semmiképp se dobja el az utcán, vagy hagyja bokrok alatt azt – hangsúlyozza a városháza.

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy Gyöngyösön a guberálást rendelet tiltja.

– Rengeteg bosszúságot okoznak a társasházi szeméttárolókat feltörő, az üzletek, házak előtt lévő kukákat széttúró, a kézi szemetesekben vagy a lomtalanításra kihelyezett hulladékban turkáló guberálók, akik szétdobálják az egyébként rendben gyűjtött szemetet. Gyöngyösön a guberálást helyi rendelet tiltja, a városrendészek rendszeresen büntetik is a rendelet megszegőit. Aki ilyen cselekményt tapasztal, bátran hívja a városrendészet telefonszámát. A lomtalanításra szánt hulladékot csak a szállítás napján helyezze a közterületre, és az elszállításig lehetőleg ne hagyja őrizetlenül. Az otthoni kukákat csak a szállítás napjának reggelén tegye ki a közterületre, de kérjük, vegye figyelembe, hogy az új közszolgáltató MOHU MOL Zrt. kérésének megfelelően reggel hatig kell azokat kitenni a ház elé. Arról se feledkezzenek meg, hogy az ingatlanok öt méteres körzetében a zöldfelületek gondozása, a tisztaság megőrzése és a téli síkosságmentesítés a tulajdonos feladata. Ha a város tisztaságának megőrzését közös ügyünknek tekintjük, betartjuk a fenti szabályokat, és magunk is teszünk érte, hogy ingatlanunk környékén ne legyen szemét, a város összképe nagyon sokat fog javulni – zárul a városháza közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában