15 millió búzaszem

2023.08.26. 16:13

Boldogon tartották meg a magyar kenyér ünnepének első idei hevesi rendezvényét + fotók

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei szervezete invitálására Boldogon tartották meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében szervezett Magyarok Kenyere –15 millió búzaszem program Heves vármegyei kenyérünnepét.

Tari Ottó

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program egy önzetlen, segítő szándékú összefogás

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása elnevezéssel egész éven átívelő programsorozat indult, aminek során Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek határainkon innen, de a határainkon túl is. Ennek vármegyénkbeli első állomását Boldogon tartották meg szombaton, ahol nem búzaszemeket gyűjtöttek össze, hanem az új kenyeret szentelték meg.

– Köszönet járt a kezdeményezésért a szervezőknek és köszönet illeti Püspöki Istvánné polgármester asszonyt is, aki önkormányzatával vállalta a házigazda szerepét – fogalmazott Szabó Zsolt országgyűlési képviselő. – Nagy megtiszteltetés ez a számunkra, hiszen ez az esemény is jelképezi a Kárpát-medencében élő magyarok együvé tartozását.

Boldogon nem búzaszemeket gyűjtöttek össze, hanem az új kenyeret szentelték meg
Boldogon nem búzaszemeket gyűjtöttek össze, hanem az új kenyeret szentelték meg
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Jakab István, a MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott: a magyar gazdák éve a terméshozamokat illetően közepesnek mondható, ami viszont az árakat illeti, tragikus. Az ukrán gabona „beszakította” a hagyományos piacainkat – ma ugyan már nem jön az országba, mert lezártuk a határokat előtte –, de komoly gondok vannak a hazai búzaterméssel is. Nem volt elég pénz arra, hogy a sokszorosára emelkedett input árakat a gazdák bírják, s emellett a „zöld őrület” is ártott. Meg kell érteni, hogy nem lehetséges műtrágya nélkül termelni, a biológia ugyanis nem a jogszabályok alapján működik. Nem volt elég tápanyag, ami nélkül az étkezési búza nagy része takarmány minőségű lett. A MAGOSZ egyetlen eszköze, hogy a gazdák tapasztalatát a döntéshozók elé viszi, mivel ez nemzetgazdasági érdek – jelentette ki.

Szendrei László, a NAK Heves Vármegyei Szervezetének elnöke elmondta: szűkebb hazánk nem tartozik a nagy búzatermesztők közé, de mindig kitesz magáért.

– Máris 25 tonna gabonát gyűjtöttünk össze, és ez még gyarapodik – közölte. – Mindent megteszünk, hogy a határon inneni és túli magyarságot segítsük adományainkkal, amit a Katolikus Karitász segítségével juttatunk el az érintetteknek. Boldogra azért esett a választás, mert Nyugat-Hevesben még soha nem voltunk. Az itteni gazdakör rendkívül aktív, ezért Szabó Zsolt képviselő úrral és Püspöki Istvánné polgármesterrel egyeztetve örömmel jöttünk ide.

Ignácz Balázs főispán szerint a Heves Vármegyei Kormányhivatal és a megyei agrárium képviselői között megkötött megállapodás azt szolgálja, hogy az ágazatban jól működjön a kommunikáció, az információkat megoszthassák egymással. A boldogihoz hasonló rendezvények kiváló alkalmak az egyeztetésekre – fogalmazott.

Ignácz Balázs főispán
Ignácz Balázs főispán
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A rendezvényen színes program is várta a megjelenteket, mások mellett felléptek a helyi hagyományőrzők, majd Árvai Ferenc érseki tanácsos, Baffi István plébános, valamint Gordos Attila s Győri-Péter Benjámin esperesek megszentelték az új kenyeret. S mindezzel még nem ért véget a falu jeles napja, mivel délután kezdetét vette a Paprikafesztivál is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában