Kiállítás

2023.08.04. 21:00

Búcsúzóul örökítette meg Gyöngyöst az ifjú festő + fotók

Az idén érettségizett gyöngyösi Kiss Eszter Anna festményeiből nyílt kiállítás a városi könyvtárban.

Szabó István

Nagyon sokat voltak kíváncsiak Kiss Eszter Anna festményeire

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Pénteken szép számú érdeklődő jelenlétében nyílt meg Kiss Eszter Anna kiállítása a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban.  A Berze Nagy János Gimnáziumban idén érettségizett fiatal alkotó tárlatát Madaras László grafikusművész nyitotta meg.

– Az a festészeti forma, amit Kiss Eszter Anna a látogatók elé tár – a szabadban, a tájban való festés és rajzolás a legegyszerűbb hordozható eszközökkel –, a 19. század közepén létrejövő barbizoni iskolához köthető. Mik ezek a képek, amiket festett? Dokumentumok? Képeslapok? Egy kor lenyomatai? Az urbanizáció éltetése, vagy kritikája? Eszter vállalkozása, hogy kiül a város egyes pontjaira, és megfigyeli, ellesi, amit az adott pontból láthat, ez egy olykor mélázó, szemlélődő álláspont. A néző álláspontja az övé, aki megéli a kor eseményeit, és kissé kívülálló módon dokumentál – mondta Madaras László.

Kiss Eszter Anna portálunknak arról beszélt, miért lett a kiállítás témája Gyöngyös.

– Még véletlenül sem azért, mert kifogytam az ötletekből, és elszívott minden művészetet belőlem az érettségi a tanév végére. Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy milyen a szabadban dolgozni, és szabad szemmel látni, átérezni a természetet. Utólag visszagondolva, sokkal jobb érzés volt, mint fotóról dolgozni. Minden egyes nap egy másik utca padjára ültem ki a vásznammal a kezemben, hogy alkothassak. Bár volt olyan alkalom, amikor úgy eleredt az eső, hogy hazaérve a munkám szétázott és menthetetlen volt. Azért is lett a város a tárlat témája, mert hamarosan megkezdem az egyetemi éveimet. Elkerülök Gyöngyösről, egyre kevesebbet fogom látni azt a helyet, ahol felnőttem. Gyöngyös minden kis szegletét ismerem, itt éltem le az életemből 19 évet – fogalmazott Kiss Eszter Anna. 

A megnyitót Molnár Ágnes éneke és Kiss Gyula gitárjátéka színesítette. A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában