Virágzás

2023.08.26. 12:31

Csodálatos lilában pompázik a Hevesi-sík

Lilára festi a tájat a tömegesen virágzó sóvirág. A Bükki Nemzeti Park honlapján adott tájékoztatást a növényről.

Hornyák Réka

Gyöyörű látványt nyújtanak a tömegesen virágzó sóvirágok

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Csodálatos lila színben pompáznak a magyar sóvirág tömeges virágzásától a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Hevesi Tájegységének gyepterületei – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság cikkében.

Akár a hazai szikesek címernövénye is lehetne a sóvirág, hiszen ez a tiszántúli puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye. Nyáron, ez a különleges és szívós szépség képes lilára festeni akár az egész horizontot.

A magyar vagy sziki sóvirág a Kárpát-medence bennszülött növénye. A szegfűfélék rendjének és a kékgyökérfélék családjának tagja, mindemellett pedig sótűrő. Bőrnemű levelei jól raktározzák a vizet, emellett gyökere mélyre hatol a talajban, így tud védekezni a növény a szélsőségesen száraz termőhelyen a való kiszáradás ellen.

A hazai ürmös szikes pusztákon szinte mindenhol megtalálható, különösen a Tiszántúlon jellemző. Több helyen még az árvízvédelmi töltések oldalában is találkozhatunk vele.

A műutak sózása miatt az utóbbi időben elég sok sziki faj terjedésnek indult az útszegélyeken. Ebből kifolyólag akár az autópályák mellett vagy a belterületi nagyáruházak parkolójában is elénk kerülhet a sóvirág.

Ennek a lila növénynek számos népies neve ismert hazánkban, mint például a vasvirág, a lelleg, a sziksaláta, a jegesvirág, vagy a szikikáposzta.

Bár a magyar sóvirág nem védett növény, de természetvédelmi területen – mint minden más növényt – ezt sem szabad szedni. – figyelmeztet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában