Palóc portya

2023.08.12. 14:20

Észak Pokla: a Mátrában és a Bükben tekertek 42 kilométert a bringások

Immár 11. alkalommal rendezték meg az Észak Pokla és Palóc Portya kerékpáros megméretést a Mátrában és a Bükkben. A résztvevő bringások dacotak a hőséggel, a párával, a széllel, az esővel, a rengeteg emelkedővel, de sikerrel jártak.

Barta Katalin

Immár 11. alkalommal mérette meg magát a hétvégén a lelkes bringásokból álló mezőny az Észak Pokla elnevezésű túrán. Múlt szombaton Mátraderecskéről indulva a Mátrában és a Bükkben tekertek kitartóan 42 kilométert, folyamatos fölfelé. Tóth Gábor főszervező most örömmel osztotta meg oldalán, hogy a rendezvény fantasztikusan sikerült. Azt írta, elvileg nincs még egy ilyen hosszú emelkedő az országban, emellett a távolságra vetített szintemelkedés sem piskóta. Ehhez jön még a teljesen kiszámíthatatlan időjárás, és mire célba érnek a bringások, mindenki megérti, miért Észak Pokla a túra neve. Ahogyan azt is, mit jelent a jelmondatuk: "Vár ránk a hideg Észak, vár ránk a forró Pokol!"

A Palóc Portya a bringa túra úgymond betétfutamaként jött létre, hogy a családtagok, kísérők, barátok ne unatkozzanak a hosszú túra alatt. Öt év alatt ez is szépen kinőtte magát, megvan a túra keménymagja, és évről évre egyre több újoncot avatnak. Folyamatosan alakul a túra útvonala, és egyre többet tudnak megmutatni a környék szépségéből. Az eredetileg kellemes barangolásnak induló program Palócföldön mára komoly kihívássá vált. 
Nagyrészt Tóth Gábor szervezi a túrát, de minden évben van egy kis csapat, akik kiveszik a részüket a lebonyolításból. Az egyedülálló rajt - cél terület, a célban a finom dinnye és a díjnyertes süti, a mátraderesckei üdülőtelepen az extra frissítés mind nagy segítség volt idén.

- Ezért nagyon hálás vagyok nektek, Forgó Gábor, Kolozsvári Imre, Göböly Dorottya, Csizmarik Imre, Kovács Máté, Kovács Bence és Károly Bere, köszönöm a támogatásotokat, a segítségetekkel lehet igazán minőségi a túra. De elsősorban a túra résztvevőinek köszönöm, hogy évről évre itt vagytok és próbára teszitek magatokat. Mikor látom az örömöt az arcotokon a célban, hallgatom az élménybeszámolóitokat, akkor tudom igazán, hogy mennyire nagy igény van az ilyen családias hangulatú rendezvényekre. Bízom benne, hogy jövőre is találkozunk a rajtnál - zárta bejegyzését.
 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában