PET Kupa

2023.08.30. 13:08

Ezúttal a Bodrogot tisztítják meg a tiszai petkalózok

11 csapat száll vízre, hogy Olaszliszka és Tokaj, Rakamaz között megtisztítsák a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól a IV. Bodrogi PET Kupa keretében.

Molnár Helga

Ismét akcióznak a petkalózok

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A legutóbbi Tiszai PET Kupa után ismét akcióba lendülnek a petkalózok. Ezúttal a Maros, a Tisza-tó és a Közép-Tisza után ismét a Bodrogra érkeznek a petkalózok. Most 11 csapat száll vízre, hogy Olaszliszka és Tokaj, Rakamaz között megtisztítsák a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól.

Idén minden eddiginél több, a bodrogival együtt öt folyótisztító versenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa alapítója. Májusban, a PET Kupa történetében először a Marosra látogattak a petkalózok, június közepén negyedik alkalommal tisztították a Tisza-tavat. Ahol a verseny résztvevői befejezték a gyűjtést, ott folytatták júliusban az Ifjúsági PET Kupa ifjú titánjai.

Majd augusztus első hetében kivételesen nem a Felső-Tiszán, hanem a Közép-Tiszán tartották meg a klasszikus nagy Tiszai PET Kupát. Az idei hulladékmérleg eddig 19,4 tonnát mutat. A Bodrogra negyedik alkalommal tér vissza a pethajók hulladékgyűjtő versenye. A hajóépítés augusztus 30-31-én Olaszliszkán zajlik, innen indul a folyótisztító flotta Szegibe, majd Bodrogkeresztúrra, míg a befutó és az eredményhirdetés szeptember 3-án Rakamazon lesz.

A PET Kupa szervezői az évek során kialakult, tiszai hulladékgyűjtő tapasztalataikat elsőként 2020 szeptemberében kamatoztatták a Tisza egyik mellékfolyóján. Ekkor, az I. Bodrogi PET Kupán 300 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. 2021-ben a II. Bodrogi PET Kupa alkalmával 1259 zsák hulladékot szedett össze a mezőny, amelynek köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében tisztán visszaadni e különleges természeti értékű tájnak.

A III. Bodrogi PET Kupa az előző év útvonalán haladt, de még így is 1560 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. A helyben élőktől a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sok segítséget kapnak a petkalózok, az ő bevonásukkal történik a vadregényes területek takarítása, valamint a hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása. Olaszliszkához különösen erős kapcsolat fűzi a petkalózokat, hiszen itt épül a PET Kupa Bodrogi Folyómentő Központja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában