Hulladékgyűjtés

2023.08.08. 11:29

A petkalózok több mint 900 zsák hulladéktól tisztították meg a Tiszát + videók

Kisköre és Szolnok között eveztek a XI. Tiszai PET Kupa résztvevői, és ismét rengetek hulladéktól mentesítették a Tiszát.

Molnár Helga

Akcióban a petkalózok

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Új vizeken, a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti hetven folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, hozzávetőlegesen 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét. A résztvevők között egyre nagyobb arányban képviselteti magát a legifjabb nemzedék. A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak, a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a Kiskörei Duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok. A magas partszakaszok, a vöröshangyák, a szúnyogok és a változékony időjárás így is jócskán feladta a leckét. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot ismét a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, megszerezve ezzel a Tisza Hőse díjat.

A versenyszervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be arról, hogy a lelkes résztvevők kitartó hulladékgyűjtő munkájának köszönhetően fellélegezhet az ártéri erdő  a Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszán. A hulladékderbi első vízen töltött napján a csapatoknak óriási élményt adott a kiskörei zsilipelés: a vízlépcsőn a teljes flotta egyszerre „süllyedt” a folyó alsóbb szakaszára.  Ezt követően nap mint nap magas partszakaszokat másztak meg a kenukból partra szálló petkalózok és a partvonalon több száz méteren keresztül járták végig az ártéri erdőt hulladék után kutatva. Összesen 937 zsák, becsléseik szerint 6,1 tonna hulladék gyűlt össze.  

A régióban Kisköre szerepvállalása évek óta nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. A vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei Vízlépcső a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált: a vízlépcsőnél az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot. A PET Kupa látványosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl –, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakértelmével évek óta sokat tesz a hulladékhelyzet javításáért. Nemcsak hivatalból segítenek, hanem önkéntesekkel is jelen vannak a versenyeken: pethajós csapatuk a kiemelkedő harmadik helyen végzett a XI. Tiszai PET Kupán. Az évek során szorosra fűzött szakmai kapcsolat elismeréseként pedig a verseny díjátadóján a PET Kupa szervezői köszönetképpen vehettek át egy vízállásokat jelző, csepp formájú, üvegből készült emléktárgyat a Kötivizigtől.

A nyári versenyek sorozatában főfutamként számon tartott, több mint egyhetes versenyen tapasztalt csapatok mérték össze erejüket, szinte egy nagy családként. A veterán petkalózok közül az első Tiszai PET Kupa négy hajójának mindegyikéről akadt ezúttal is visszatérő résztvevő.  A szervezők örömére a legifjabb nemzedék is kiemelkedő létszámmal képviseltette magát: az önkéntesek között ismét szép számmal jelen voltak a PET Kupa utánpótlás csapatának, az UP-nak a fiataljai, és – csupán egy kivétellel – minden pethajón volt gyermek. A legtöbb gyereket felsorakoztató hajón, a gödöllői Waldorf iskola Pelikán névre keresztelt csapatában 8 felnőtt kíséretében összesen 10 gyerek segítette kitartóan a hulladékgyűjtő akciót.

A XI. Tiszai PET Kupán első helyezett lett a Siemens Energy, akik rendkívüli eredménnyel, 254 zsák összegyűjtött hulladékkal kerültek ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepüket. Második helyezett lett Siemens Evező-SÖK, 173 zsák hulladékkal, a harmadik pedig a Kötivizig, ők 117 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. A Tisza Hőse díjat a Siemens Energy kapta, a legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladékot gyűjtötték össze. 

Óriási elismerés a mezőny további pethajós csapatainak is, ők Aztakeservit, az Eurofins Kutatóközpont, a Main Stage, a Pelikánok, a Peter Johnson, a TILOS Rádió, és a Tisza2.

A verseny során ezúttal is sokféle hulladékot találtak a résztvevők: a vízen könnyen úszó PET-palackok és üvegek mellett találtak féllábú műanyag székeket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket, játékbaba darabokat, sőt, egy hatalmas linóleum darabot is. 

A Tiszai PET Kupa működése alatt több százezer kilogramm hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.  

A PET Kupákon összesen 204 hulladékhajó épült, hogy a világon egyedülálló módon, a petkalózok a hulladék felhasználásával küzdjenek a hulladék ellen. Az évek során összesen 328 ezer kilogramm hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, amelynek 60 százaléka újrahasznosításra kerül. A hulladékhelyzet felderítése során a PET Kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5835 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 867 területet sikerült megtisztítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában