Hitélet

2023.08.09. 20:00

Ismét benépesül a Mária út: most a fiatalokért zarándokolhatnak Hevesben is

Augusztus 12-én közel 140 zarándoklatot szervez a X. 1Úton Nemzetközi Zarándoknap keretében a Mária Út Egyesület. A zarándokútnak vannak Heves vármegyei szakaszai is.

Heol.hu

A korábbi zarándoklatokon is sokan részt vettek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Gyalogos, kerékpáros, kenus zarándoklatok indulnak Ausztriában, Felvidéken és Délvidéken, valamint Erdélyben is egy közös célért: a fiatalokért. Miért érdemes útra kelni, mit hozhat egy ilyen zarándoklat? Erre Galgócziné Szabó Zsófia, a Mária Út koordinátora adott választ közleményében.

- Augusztus 12-e a lehetőség napja. Lehetőség arra, hogy ránézzünk saját magunkra, életünkre kapcsolatainkra, miközben kiszakadunk a hétköznapokból. Elgondolkodhatunk, hogy nekünk mit jelent a fiatalság, hogy viszonyulunk a fiatalokhoz, a fiatalsághoz attól függetlenül, hogy melyik korosztályhoz tartozunk. Valóban türelmesek vagyunk hozzájuk, valóban keresztényi mód segítjük és szeretjük őket, tényleg büszkék vagyunk rájuk, akkor is, ha nem az általunk elképzeltek szerint élnek, meglátjuk bennük Isten teremtésének tökéletességét? Mit tudunk tenni értük? Valóban arra van szükségük? Mennyiben tudunk alkalmazkodni? Hogy állunk a saját fiatalságunkhoz? El tudjuk fogadni a másik korosztály sajátosságait - fogalmazott  Galgócziné Szabó Zsófia.

Forrás: mariaut.hu

- Sok-sok kérdés merülhet fel bennünk egy igazi zarándoklat során, melyre akár ezen a napon, vagy máskor, akár egyedül vagy a zarándok társakkal együtt kereshetjük a választ. Az útra kelés, az úton levés és megérkezés öröme mindenképp a miénk lehet, nem beszélve az ima erejéről, mert az “elemzés” mellett még fontosabb a ráhagyatkozás, segítség kérés, és a hála kifejezése; a párbeszéd Istennel - közölte a koordinátor. 

- Hívjuk azokat is a zarándoknapba való becsatlakozásra, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak ténylegesen útra kelni. Várjuk szeretettel az [email protected] email címre az imaszándékokat, melyeket továbbítani fogunk a zarándok szakaszokra - írta.

Mi is a zarándoklat?
A zarándoklás (latinul peregrinatio) jelentése: utazás szent helyekre. Közép-Európa összes szent helyét túrautak kötik össze. A legnagyobb, a Mária út, mely népünk Máriához kötödő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. A zarándoklás azonban nem egyszerűen utazás, túra, vagy kirándulás. A zarándokút lépései elsősorban belső lépések az emberi szív szentélye, és Isten irgalmának élő forrása felé - írja a mariaut.hu.

A Heves vármegyén áthaladó szakaszok:

  • Fenyőharaszt - Heréd - Lőrinci - Szentlapos - Ecséd: 21,74 kilométer, enyhe emelkedőkkel jól járható szakasz.
  • Ecséd - Nagyréde - Gyöngyös - Sárhegy - Abasár: 24,22 kilométer, sok emelkedővel nehezebben járható szakaszokból áll.
  • Abasár - Markaz - Domoszló - Kisnána: 17,93 kilométer, enyhe emelkedőkkel jól járható szakasz.
  • Domoszló - Feldebrő: 12,15 kilométer, enyhe emelkedőkkel jól járható szakasz.
  • Feldebrő - Egerszalók: 12,01 kilométer, enyhe emelkedőkkel jól járható szakasz.
  • Kisnána - Tarnaszentmária - Egerszólát - Egerszalók - Eger: 26,28 kilométer, helyenként meredek, nehezen járható szakaszokból áll.
  • Eger - Szomolya - Bogács - Cserépváralja - Kács: 28,53 kilométer, enyhe emelkedőkkel jól járható szakasz.

A zarándoklatokról részletes információ az 1Úton honlapján, illetve a Mária Út Facebook oldalán található.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában