Balassi-kard

2023.08.16. 16:31

Kardszentelő Balassi-misét tartottak a burgenlandi Boldogasszonyban

A két megáldott szablyát februárban adják át a Balassi Bálint-emlékkard díj 2024. évi magyar és külföldi nyertesének.

Szabó István

Kardszentelő Balassi-mise a burgenlandi Boldogasszonyban

Forrás: gondola.hu

Kardszentelő Balassi-misét tartottak kedden a burgenlandi Boldogasszonyban (Frauenkirchen), számolt be portálunknak Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány gyöngyösi származású elnöke, a Balassi Bálint-emlékkard nemzetközi művészeti elismerés életre hívója. 

– A térség magyarjainak évi magyar nyelvű istentiszteletén ez alkalommal megáldották azt a két szablyát, amelyeket a 2024. évi kardceremóniáján, február 14-én, Bálint napján adunk át egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. A misére zarándoklók lelki vezetője a gyöngyösi származású Reisz P. Pál ferences atya volt – közölte Molnár Pál.

Az elnök korábban már részletesen beszélt portálunknak arról, hogy a Balassi-mise az az alkalom, amikor az adott évi két Balassi-kard megszenteltetik. 

– A legtöbbször Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök hint szenteltvizet a szablyákra, de már a kalocsai érsek, Bábel Balázs is megtette ezt szülővárosában, Dabason. A legemlékezetesebb talán a bécsi Stephansdomban tartott istentisztelet, itt a helyi sekrestyés szerint nyolcszázan voltunk jelen, vélhetően nagyrészt bécsi magyarok. Kétpüspökös mise volt, Kiss-Rigó László mellett a burgenlandi Egidius Zsifkovics volt a másik főpap. A magyar Himnusszal zárult az esemény. Járt ez a mise a szegedi Dómban, a szabadkai székesegyházban, és elzarándokolt Lendvára, ahol kétnyelvű misét tartottunk. Tavaly a felvidéki Kékkő várkápolnájában felföldi magyar pap szentelte meg a szablyákat – részletezte Molnár Pál.

Magát a díjként szolgáló Balassi-kardot a XVI. században élt Balassa Menyhárt főispán sírjában talált kardmaradvány alapján évről évre Fazekas József bonyhádi kardkovács készíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában