Felnőnek

2023.08.09. 09:28

Megnőttek a kis fekete gólyák, lassan kirepülnek, tudósított a Bükki Nemzeti Park

Lassan elhagyják a fészket, amelyben nevelkedtek.

Heol.hu

Megnőttek a kis fekete gólyák, lassan kirepülnek

Forrás: Soós Gábor természetvédelmi területfelügyelő/Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A három fiatal fekete gólya a múlt héten került lencsevégre a költés ellenőrzésekor. A fotókon jól látszik a fiatalok sárga színű csőre, ami jól elkülöníthetővé teszi a szülő madaraktól, melyek csőre piros színben pompázik. A fiatal madarak szemmel láthatóan jól fejlettek, egészségesek és hamarosan készen állnak a kirepülésre és az azt követő hosszú vándorútra, Afrikába - adta hírül közösségi oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A fiókák műfészekben nevelkedtek, ugyanis 2019-ben a szülő pár által épített természetes fészek leszakadt, így 2020-ban kollégáink egy új műfészket építettek számukra, amelyet ha nem is azonnal fogadtak el, de 2021 óta stabilan használnak - írja a nemzeti park.

A faj hazai állománya a fajvédelmi törekvéseknek köszönhetően emelkedni látszik, azonban továbbra is számos veszélyeztető tényező gyakorolhat negatív hatást az állományra, mint pl. élőhelyeik megszűnése, vagy a klímaváltozás következtében fellépő szárazodás és az emiatt kialakuló táplálékhiány. Ezért a faj védelme kiemelt természetvédelmi cél, melynek során: 

  • az élőhelyek megőrzése, 
  • a fészkek állapotának és a költések folyamatos monitorozása,
  • a szükséges beavatkozások elvégzése,
  • valamint a táplálkozóhelyek vízellátottságának biztosítása kiemelt feladatok a faj védelme érdekében.  

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában