Ünnep

2023.08.12. 18:14

Méltó sírhelyet kapott az átányi tábornok

Kiállítások nyíltak meg, kötetbemutatóra is sor került Átányban.

Molnár Helga

Ötvös Imre tábornok felújított sírhelyének megáldása

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Átányban szombaton összesereglett a falu apraja nagyja, ugyanis a Magyar Géniusz Program keretében több dolog is megvalósult, s most mindezt ünnepélyesen is lezárták, s átadták. Az első eleme a délutáni programnak az átányi Ötvös Imre tábornok felújított sírhelyének megáldása volt.

20230812 - Jámbor Dénes, Átány község polgármestere - Ötvös Imre tábornok felújított sírhelyének megáldása  - A Magyar Géniusz Program átányi elemeinek átadója - Átány - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Jámbor Dénes polgármester is megkoszorúzta a síremléket
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Jámbor Dénes polgármester elmondta, nyolcvan évvel ezelőtt állították a sírhelyet, s most adódott lehetőség arra, hogy felújítsák, így méltó emléket állítsanak a hős tábornoknak. A helyet Dudás Ferenc református tábori lelkész áldotta meg, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

20230812 - A Magyar Géniusz Program átányi elemeinek átadója - Átány - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
A hagyományok őrzése kimelten fontos az átányiak számára
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ezt követően a Kakas Házhoz vonult át a sokadalom, ahol a polgármester kiemelte, minden közösség számára fontos, hogy a hagyományaikat őrizzék, s ez különösképp igaz az átányiakra, ennek jelképe a kiállítóház is.

Az udvaron mások mellett a Magyar Géniusz Program kiállítása is bemutatkozott, melynek tárgyai jelenleg az Egri várban tekinthetőek meg. A délután során kötetbemutatóra is sor került, a Fél Edit Közösségi Térben Szuromi Rita mutatta be kiadványát, mely Ötvös Imre életét és katonai pályáját taglalja.

Később Jámbor Dénes elismeréseket adott át, dr. Végh Katalin és az Átányi Hagyományőrző Egyesület, első civil szervezetként kapta az Átány Községért kitüntető díjat, majd R. Kárpáti Péter rendhagyó Petőfi-esttel örvendeztette meg a megjelenteket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában