Felszólítás

2023.08.17. 15:53

Petíciót indított a DK a Szilvásváradi vasútvonal bezárása ellen

Sajtótájékoztatón beszélt az egri DK a Tarna-ügy fejleményeiről és az Abasáron talált nagy mennyiségű akkumulátorhulladékról.

Szabadi Martina Laura

Balla Péter, a DK választókerületi vezetője és Sipos József a helyi DK ügyvezető alelnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A környezetünk védelme fontos a Demokratikus Koalíció (DK) választókerületi szervezetének – mondta Balla Péter a párt egri elnöke sajtótájékoztatón, csütörtökön, Egerben.

– Tavaly a Tarna folyót érintő természetkárosítás ügyében már kiálltunk a civilek mellett. Információink szerint a vádemelés hamarosan megtörténik az ügyben – folytatta, majd kiemelte, szerinte a politika feladata az erkölcsi és morális értékek mellett kiállni. A sajtótájékoztatón beszéltek az Eger-Szilvásvárad vasútvonal megszüntetéséről szóló hírekről is. Mint fogalmaztak, a kis piros vonat olyan látványosság, amely nem csak a helyi közlekedésnek fontos, de tömegeket vonz hazánkból.

– A Fidesz mindezt egy tollvonással áthúzná, hiszen a nem nyereséges szárnyvonalak bezárásában gondolkodik. Éppen ezért ma elindul egy online petíció annak érdekében, hogy a szilvásváradi vonal megmaradjon. Az ügyben a helyieknek kell dönteni. Egész Európában vasút felújításban gondolkodnak, itt ennek az ellenkezője megy. A kötött pályás közlekedés fontos, ha nem gazdaságos akkor az üzemeltetést akár kiadhatnák külföldi cégnek is – mondta.

Sipos József a helyi DK ügyvezető alelnöke az Abasáron talált nagy mennyiségű használt akkumulátorról beszélt.

– A napokban olyan esetekre derült fény, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A használt akkumulátor tárolása is környezetpusztító. Az akkugyárakkal a probléma a mérték, hiszen sok vizet használnak, veszélyesek, illetve 8-10 éven belül a hulladéktermékeket vissza kell venniük. Ez sok 10 millió darab is lehet, mihez kezdene a gyártó ezekkel Magyarországon? Abasáron a laktanyában 1700 tonna akkumulátor hulladékot találtak. Ekkora mennyiséget nem lehet az éj leple alatt csak úgy odahordani. A legközelebbi akkumulátor gyár 60 kilométerre van. Ha 40 tonnás kamionokkal vitték oda, akkor is 43 fuvar kellett. Hihetetlen hogy senkinek nem tűnt fel. Ezeket a cselekményeket csak a mostani elithez tartozók tudták megtenni. Meg kell állítanunk a NER-lovagokat! Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, dr. Pajtók Gábort, Horváth Lászlót, Szabó Zsoltot és Nyitrai Zsoltot, hogy végezzék azt a munkát, melyre a választók felhatalmazták őket! Ha 10-15 év múlva az unokáik megkérdezik, mit tettek azért, hogy elkerüljük a környezeti katasztrófát, mit válaszolnak majd? – fogalmazott.

A megszólított képviselőknél a sajtótájékoztató után érdeklődünk az elhangzottakkal kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában