Felső fokon

2023.08.03. 14:08

Programozónak, edzőnek tanulnának a legtöbben Egerben

A továbbtanulási hullámvölgyhöz képest némileg változott a fölvett hallgatók száma Egerben és Gyöngyösön is. A természettudományos szakok azonban nem értek el áttörést.

Tóth Balázs

A Líceum, az Eszterházy Károly Egyetem épülete Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt évek mélypontja – 2019 után a pandémia, az online oktatás, a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt visszaesett a jelentkezők és az oda fölvettek száma – után idén a korábbi szinthez hasonló számokat produkáltak a Heves megyei felsőoktatási intézmények. Az Eszterházy Károly Egyetemen Egerben 2258 hallgató, míg a Jászberényi Campuson 325 fő kezdheti meg tanulmányait, hasonló eredményeket az akkor még főiskolaként működő intézmény produkált 2012-t megelőzően.

A legtöbb hallgatót idén a programtervező informatikus szakra vették föl, 187-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, ennek rövidített, felsőoktatási szakképzéses változatában pedig nyolcvanan tanulhatnak tovább. A 2019-es esztendőben még 119 és 49 diák iratkozhatott be ezekre a szakokra az általános felvételi eljárást követően. 117-en szeretnének edzők lenni ebben az évben, ez több mint kétszerese a négy évvel ezelőttinek, míg a sportszervezés 56 fővel indulhat el, 18-cal kevesebb hallgatóval, mint 2019-ben. A harmadik legnépszerűbb szakon, a szociálpedagógián pedig 88 hallgató kezdheti meg tanulmányait, harminccal több, mint 2019-ben.

A gazdasági szakokra többen (szakonként félszázan) jutottak be, mint 2019-ben, a gazdaságinformatikus ugyan növelte népszerűségét, a gazdálkodás és menedzsment ponthatárát azonban harminccal kevesebben érték el, mint négy éve. Ugyanakkor 2019-ben kereskedelem és marketing szak 2019-ben nem volt Egerben, most 21 egyetemi és 54 felsőoktatási szakképzési hallgatóval indul. A turisztikai alapképzés 32, a szakképzés 40 hallgatóval rajtolhat, mindkettő több, mint négy évvel ezelőtt.

Az anglisztika 53 hallgatóval, a mozgóképkultúra 56-tal indulhat, a kommunikáció és médiatudomány pedig 44-gyel, előbbi kettő hasonló a négy évvel korábbihoz, utóbbi a nagy mélypont után visszakapaszkodott korábbi népszerűségére. A televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzésre öttel kevesebben, 27-en jutottak be, mint négy éve.

A természettudományos alapképzésekre szolidan nőtt a fölvettek létszáma, bár így sem éri el a félszázat. Nagy átcsoportosulás történt a kémia és a környezettan irányából a biológia felé, fizika és matematika szak azonban nem indul továbbra sem. Ami az osztatlan tanárképzést illeti, arra a 2019-es 201 után idén 145 jelentkezőt vettek föl, ám visszaesett a természettudományos szakosok száma. Míg pár éve 92-en választottak ilyet (és voltak egymással párosított szakok, így a hallgatók száma értelemszerűen ennél kevesebb), idén csak 63-at, de ebben is van szakos átfedés.

A mesterszakoknál valamelyest javult a kép, igaz, 2019 ebből a szempontból elég rossz esztendő volt, akkor 139 tanári mesterszakos hallgatót vett föl az egyetem, idén 278-at. Ezek között az egy éves természettudományos szakoknál 32-ről 33-ra mozdult el a felvettek száma, a két éveseknél pedig 41-ről 100-ra, de ebből 21 az idén bevezetett összevont természettudományos vegyes tárgy.

A MATE Károly Róbert Campusa közel 350 hallgatót vett föl, majdnem ugyanannyit, mint 2019-ben, de az Egertől Gödöllőhöz került kar képzése jelentősen átstrukturálódott. A gazdálkodási, gazdaságinformatikus, kereskedelem-marketing és pénzügy-számvitel szakokra is kevesebb embert vettek föl (körülbelül feleannyi), ezt némileg kompenzálta az emberi erőforrások szak 17 hallgatója, de vállalkozásfejlesztésre, vezetés-szervezésre is összesen 14-gyel több hallgatót vettek föl. A mérnöki és programozói szakok kiesése helyett a gyógynövényes felsőoktatási képzés 84 diákja pótolja a hallgatói létszámot.

Az Egri Hittudományi Főiskola önálló képzéseire (hittanár-ének-zenetanár) még nem vettek föl senkit, az EKKE-bel közös kántorképzésre az intézmény közlése szerint 17 jelentkezőt vettek föl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában