Program

2023.08.26. 09:43

Szárnyalhatunk a hétvégén: családi sétarepülés Mezőkövesden

Augusztus 26-27-én a repülőgépek és helikopterek játsszák a főszerepet a város repülőterén.

Szabó István

Szombaton és vasárnap sétarepüléssel, veteránautó és -traktor kiállítással, gasztroudvarral várja az érdeklődőket a három évtizedes álmából ébredő Mezőkövesdi Repülőtérre a Bükk-Mátravidéki Aeroklub. A klub a közlése szerint hagyományteremtő céllal már májusban sikeres repülőnapot szervezett. Ezúttal családi sétarepülő hétvégét rendez a Klementinának nevezett területen. 

A klub arról tájékoztatta portálunkat, hogy az egykori katonai bázis egy része IV. osztályú, úgynevezett nem nyilvános sportrepülőtérként működhet a jövőben, ennek engedélyezési eljárása már folyamatban van. A Bükk-Mátravidéki Aeroklub a korábban a Miskolcon működő sportrepülőtéren tevékenykedő közel 50 fős pilótaközösség által újonnan alapított sportegyesület. A pilótái több évtizedes repülőmúltra tekintenek vissza. Az egyesület fő célja a repülés megszerettetése a fiatalokkal, az utánpótlásnevelés. Az egyesület bár fiatal, oktatói tapasztaltak, repülő eszközállománya minden igényt kielégítő. További cél a Mezőkövesden megnyíló régi-új repülőtér komplex légisport centrummá fejlesztése.

A klub a tájékoztatásában kitér arra is, hogy az 1950-es években létrehozott repülőtér a 80-as évek középéig az ország egyik szigorúran titkos katonai bázisaként működött. Az akkori elgondolás szerint a 3500 méter hosszú és 80 méter széles pályát használták volna háborús konfliktus esetén a szovjet távolsági
vadászbombázók. Voltak forgalmas időszakok, amikor Tu-154-es repülőgépekkel szállították az utánpótlást az itt állomásozó egységeknek. A 90-es évek eleje óta jelentős gépmozgás és hasznosítás nem történt a területen.

A Bükk-Mátravidéki Aeroklub igyekszik a jövőben életet lehelni a hatalmas terület egy részébe, ezzel összefüggésben repülős családi programokat szervez Mezőkövesdre. A mostani hétvége elsősorban a családi sétarepülésről szól, amikor többféle repülőgéptípussal lehet a levegőbe emelkedni. Vezetett túrák alkalmával betekintést adnak a klub életébe, a vitorlázó repülő üzem titkaiba, a repülőtér történetébe és a hamarosan induló pilótaképzésekkel kapcsolatban is sok hasznos információ hangzik majd el. A kilátogató családok a sétarepüléseken túl földi szórakoztató elemekkel is találkozhatnak majd, vendéglátó egységek, és vidámpark is várja a vendégeket, közölte a Bükk-Mátravidéki Aeroklub.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában