Bródy Parkkönyvtár

2023.08.22. 13:45

Táncra perdülhetünk az érsekkerti szökőkútnál

A Bródy Parkkönyvtár utolsó előtti nyitvatartási napján táncházzal várják az érdeklődőket csütörtök délután az érsekkertben.

Fekete-Vadászi Erika

– A Bródy Sándor Könyvtár sikerrel pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program Kollégiumához, melynek köszönhetően ismeretterjesztő népzenei előadásokat szervezünk a Gajdos Zenekarral közösen – tájékoztatta portálunkat Szécsényi Orsolya könyvtáros, s hozzátette, a „Velünk élő népzenénk” címmel megnyert pályázat részeként több korosztályt megszólító programsorozatot terveznek.

Az érsekkertben, a Bródy Parkkönyvtárban csütörtök délután fél 5-től Gajdos táncházzal várják az érdeklődőket. Bécsi Gyula lesz a tánctanár. A tanítás szüneteiben pedig lehetőség lesz megismerkedni a vonós hangszerekkel.

A „Velünk élő népzenénk” programsorozatról Szécsényi Orsolya elmondta, a Gajdos Zenekarral és Okos Tiborral indított ismeretterjesztő előadás-sorozat egyes alkalmai átfogóan ismertetik a magyar népzene különböző hangszereit és területeit. – Az előadás tematika Okos Tibor A hangszeres magyar népzenéről című könyve alapján épült fel. Az előadás-sorozat fő célközönsége az általános és a középiskolás fiatalok. A mostani tanulók – bár már az általános iskolai ének órákon találkozhattak az egyes hangszerek fényképeivel – tájékozatlanok a magyar népi hangszerek ügyében. A Gajdos Zenekar ifjúsági koncertjein kiderült, hogy rendszeresen összetévesztik például a magyar dudát a skót dudával, a kobozt és a tamburát a benjoval. Előadás-sorozatukkal szeretnék ezt a hiányosságot pótolni és egy teljes körű, alapos és emlékezetes élményt nyújtani a hangszeres magyar népzenéről –

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában