Eseménysorozat

2023.08.30. 17:58

Vasárnap rendezik meg az első Gyöngyösi Zsidó Kulturális Fesztivált

.A zsidó kultúra a magyar kultúra szerves része, ez szeretnék minél többekkel megismertetni.

Szabó István

Weisz Péter szerint a zsidó kultúra a magyar kultúra szerve része

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Budapesten immár 25. alkalommal rendezik meg a vasárnap kezdődő Zsidó Kulturális Fesztivált, amelynek első ízben lesz állomása Gyöngyös jelentette be Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke a szerdai sajtótájékoztatóján.

– Az első Gyöngyösi Zsidó Kulturális Fesztivált a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) országos fesztiváljának a részeként rendezzük meg. A budapesti megnyitó este lesz, de mi már délelőtt kezdünk, majd 14 órakor nyitjuk meg a rendezvényt ismert vendéget felkérésével. Köszöntőt mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, továbbá dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, valamint prof. dr. Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, főrabbi. Reményeink szerint sokan lesznek kíváncsiak az eseményre. A zsidó fesztivált ugyanis nem a zsidókért rendezik meg, ez a zsidó kultúrát mutatja be, mint a magyarországi kultúra részét. A zsidó kultúra ugyanis a magyar kultúra szerve része. Szeretnénk minél több embert megismertetni ezzel. Ez egy nyitott rendezvény. Évek óta próbálkozik a hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület kulturális estékkel, amelyek egyébként októbertől idén is folytatódnak. A római katolikus egyházzal, valamint kollégámmal és barátommal, dr. Assani Omarral megállapodtunk abban, hogy ki lesz állítva egymás mellé – zsinagógában egyedülálló, de megengedett módon – egy Tóra, egy Újtestamentum és egy Korán. Európa egy részén könyveket égetnek, az egyházak vezetőit kikarikírozzák. Ahol a gyűlölet, a kirekesztés, a megvetés van jelen, ott hiányzik az Örökkévaló. Mi ezzel a három szent könyvvel üzenünk, hogy tartsuk tiszteletben a hitet, hiszen egy Örökkévalóban hiszünk, és tegyünk meg mindent azért, hogy a gyűlölet visszaszoruljon– fogalmazott Weisz Péter.

Mint megtudtuk, a nap 10 órakor vezetett sétával indul a gyöngyösi zsidó temetőben. A megnyitó után Rudas Dániel gyöngyösi születésű kántor koncertje, majd Kathy Horváth Lajos és ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművészek produkciója következik. A táncházat Pinter Lotti táncművész vezeti. A Három jiddise mame című színházi előadás 16 órától tekinthető meg a zsinagóga kertjében Klein Judit, Váradi Eszter Sára és Fenyő Fruzsina főszereplésével. Kiállítás nyílik a gyöngyösi és a Heves vármegyei épített zsidó örökségről, és vetítés lesz a gyöngyösi zsidóság ismert és kevésbé ismert egyéniségeiről. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában