Párbeszéd

2023.05.31. 13:55

Ki kell beszélni közös dolgainkat, vallja Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke

A zsidó és a keresztény vallású magyar emberek együttéléséről tart diákoknak előadásokat a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke.

Sz. Sz. I.

Weisz Péter (középen) szerint több köt össze bennünket, mint ami szétválaszt

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A hatvani Bajza József Gimnáziumban tartott előadást a napokban Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke, aki a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke is egyben. A téma a zsidó és a keresztény vallású magyar emberek együttélése volt. Weisz Péter arról beszélt portálunknak, hogy a vármegyénkben majdnem mindenütt járt már előadást tartani középiskolásoknak, Egerben is több gimnáziumban megfordult.

– A Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület már évek óta folytat beszélgetéssorozatot, tart előadásokat több témában. Az egyik, amit rendkívül fontosnak tartok, a zsidó és a keresztény vallású magyar emberek együttélése. Ez nem feltétlenül a zsidóság története, hanem szó szerint az együttélés históriája. Hittel vallom, hogy a holokauszt a legmélyebb sebe a zsidóságnak. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a holokauszt nemcsak a zsidók fájdalma, de a nemzet óriási vesztesége is. Hiszek abban, hogy az antiszemitizmus nem jelentős Magyarországon, viszont sokak ismeretei hiányosak, pedig nagyon sok pozitív dolog volt a történelem során. Nagyon kevesen tudnak a zsidóság, továbbá a romák részvételéről a nemzeti kultúránkban. Hogy csak egy példát mondjak, sokan voltak közülük 1848-49-ben, majd 1956-ban is a forradalom mellett. Ki kell beszélnünk a közös dolgainkat, mert csak akkor építhetjük a közös jövőt, ha a közös múltunkat kellően ismerjük. Ezt a zsidók és keresztények közötti, határokon átívelő párbeszédet már kibővítettük a muszlim vallásúakra és a romákra is. Nagyon fontosnak tartom folytatnunk ezt a dialógust – fogalmazott Weisz Péter.

Az elnök elmondta, hogy Hatvanban sem volt kötelező a diákoknak a részvétel az előadáson. 

– Ehhez képest nagyon megfogott, hogy mintegy száz fiatal ott volt. Látszott, hogy érdekli őket a téma. Meggyőződésem, hogy a diákoknak önbecsülést, hitet, előremutató képet kell adni, s ehhez nagyon fontos, hogy beszéljünk a pozitív dolgainkról. Azt tapasztalom, hogy a jövő nemzedéke, a gyerekek nyitottak, tiszták. Persze akadnak olyan fiatalok is, akik időnként beállnak egy politikai irányvonalba. Úgy érzem, hogy egyesek adott esetekben propagandaeszköznek próbálják használni egy részüket, és egy téma köré túszul ejteni őket. Az ifjak nagy többségében azonban nem érzem a hajlamot erre, ők reálisan értékelik a környezetüket. Sajátos megfogalmazással azt szoktam mondani: a gyerekeink olyanok lesznek, amilyenné elrontjuk őket. Ezt kell elkerülni – mutatott rá Weisz Péter.

Az elnök közös előadásokat is tart dr. Assani Omarral, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház muszlim orvosigazgatójával, amelyeknek témája a béke gondolata a monoteista – a zsidó, a keresztény és az iszlám – vallásoknál.

– Találkozunk mindenféle vallású fiatalokkal. Közöttük sok olyannal, akik felvállalják a hitüket. Azt látom, hogy a fiatalok nagy része megéli a vallását. Átéli azt, és érdeklődik a hit iránt. Ez nem feltétlenül a napi templomba járást jelenti. Más a fiatalok felfogása, de úgy érzem, hogy a hitük az erős. Sem a fiatalok, sem tanintézmények között nem találkoztam eddig elutasítással a kezdeményezésünkkel kapcsolatban. Mindig nagyon jól érzem magam a diákok között – mondta Weisz Péter. 

Az elnök arról is beszélt, hogy idén őszre készül egy átdolgozott anyag az együttélésről, a zsidó vallás sajátosságairól, a zsidó és a keresztény vallás közötti párhuzamokról.

– A címe az lesz: Van-e a két vallás között kapcsolat? Alkalmas lesz arra, hogy az általános iskolák 12-14 éves diákjaihoz is tudjunk szólni. Erre volt már korábban egy-két kísérlet, de az anyagot úgy kell alakítani, hogy az egyértelmű legyen a kisebb gyerekeknek is. Ezen dolgozom most. És persze folytatjuk az beszélgetéssorozatunkat a felsőoktatás hallgatói körében is – közölte Weisz Péter.

A különböző vallású magyar emberek közötti párbeszédet természetesen nemcsak a diákság körében tartja fontosnak Weisz Péter. Tavaly zajlott Gyöngyösön az Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű, öt alkalomból álló, felnőtteket megszólító programsorozat, amelynek a mottója az volt: Több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt. 

– A gyöngyösi zsidó temetőben tartott mártír ünnepélyen tavaly is két muszlim barátom ült az első sorban, héber dalokat hegedült a roma Kathy Horváth Lajos és a fia, és egy zsidó kántor énekelt. Azt tartom, hogy összeköt bennünket az egy örökkévaló Isten és az anyanyelv. A gyűlölet mögött sosem a vallást, hanem az embert kell keresni – hangsúlyozta Weisz Péter. 





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában