Felfedezés

2023.08.25. 18:01

Világszenzáció a gyöngyösi nemzetközi fizikai konferencián + fotók

Az X17, mint új részecske, akár az ismert kereteken is túlmutatva új fejezetet nyithat a részecskefizikában.

Szabó István

Csörgő Tamás a sajtótájékoztatón beszél a konferencia eredményeiről

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ezen a héten a fizikusvilág Gyöngyösre figyelt, hiszen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán rendezték meg az 52. International Symposium on Multiparticle Dynamics (ISMD) rendezvényét, azaz a Nemzetközi Sokrészecske Dinamikai Szimpóziumot. A Viszneken élő Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a konferencia elnöke az eseményt záró pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy három területen vártak előzetesen kimagasló eredmények, de a várakozást felülmúlva világszenzáció is született. 

– Mindhárom területen születtek olyan eredmények, amelyek a világ figyelmét felkelthetik. Azt gondolom, elsősorban Krasznahorkay Attila fizikus, a Európai Akadémia tagja vezetésével a debreceni Atommagkutató Intézetben (ATOMKI)  folytatott mérések megerősítése igazi világszenzációt hozott, Erre a témára a világ vezető magfizikusai még a "függöny mögül" is előbújtak érdeklődni. Híres professzorok, akik bár magára az eseményre nem regisztráltak, erre a szekcióra az internet segítségével  mégis odafigyeltek. A hatalmas érdeklődés tárgya az X17, ami egy új részecske. A konferencia szenzációs újdonság az volt, hogy először jöttek ki a megrősítő mérések eredményei, igazolva a kísérleti mérések helyességét. Úgy tűnik, nem csak az ATOMKI-ben, de a világ más laboratóriumaiban, így Oroszországban, Vietnámban és az Egyesült Államokban is hasonlóan látják ezeknek az eredményeknek a jelentőségét. Az X17 részecske fő újdonsága az elméleti értelmezésében az, hogy lehetséges: ez az ismert keretek között új fejezet megnyitása a standard modell keretein belül. Az is lehetséges, hogy ez túlmutat az ismert kereteken, ennek a tisztázására további vizsgálatokra van szükség. Véleményem szerint már az is egy óriási dolog, hogy Magyarországon, Debrecenben sikerült olyan kísérletet végrehajtani, amit a világ el kezd követni – foglalta össze Csörgő Tamás.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában