Falra mászol tőle

2023.09.10. 07:12

11 útvonalon teszi próbára a mászót a demjéni via ferrata, de még bővítenék + videó

A HírTv riportja szerint hazánkban egyre népszerűbbek a vasalt mászóösvények. A Heves vármegyei Demjénben összesen 11 útvonalon tehetik próbára erejüket és ügyességüket a vállalkozó kedvűek.

Szabadi Martina Laura

Tavaly adták át a demjéni via ferretát

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tavaly márciusra készült el Demjénben a via ferrata, amely 11 útvonalon, különböző nehézségi szintekkel biztosít kikapcsolódást az extrém sportok, a falmászás szerelmeseinek. A HírTv stábja most a helyszínen járt, ahol megtudták, egyre népszerűbbek a vasalt mászóösvények. A via ferrata kifejezés szó szerinti fordításban vasalt utat jelent. Olyan útvonal, melyet zömében meredek sziklafalakon alakítanak ki, amelyen előzetesen felszerelt fémkábelek, létrák, lépcsők, segítik az előrehaladást. A mozgásforma hazánkban is egyre népszerűbb, a Heves vármegyei Demjénben különböző nehézségű pályák közül lehet választani, a legmagasabb fal 34 méter. 

Fodor Géza, a település polgármestere a televíziónak elmondta, a pályák nehézségét betűjelek jelölik. A legkönnyebbek az A jelűek, a legnehezebbek pedig F kategóriájúak. Utóbbiból csak néhány van az egész országban, ebből az egyik Demjénben. Egy olyan sportágról van szó, ahol a biztonság a legfontosabb tényező. Demjénben több olyan egykori kőfejtő is van egymáshoz közel, ahol további pályákat lehet kialakítani. Ha minden a tervek szerint halad hamarosan közel egy kilométernyi via ferrata lesz majd elérhető a településen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában