Madárles

2023.09.29. 12:50

50 ezer daru pihen a Hortobágyon, elindultak a madárnéző túrák

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. A nemzeti park darules-túrákat indít, de önállóan is felfedezőútra indulhatunk.

Szabadi Martina Laura

Darvak

Forrás: Török János / Délmagyarország

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember második felétől november elejéig  túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság:

„Az éjszakázó helyeikre húzó darvak megtekintése a nemzeti park területén. Érkezés saját személygépkocsival a HNP Látogatóközpont (Hortobágy, Petőfi tér 9.) parkolójába, az épület melletti parkolóban a túra indulása előtti fél órában az ingyenes parkolás és mosdóhasználat biztosított. Érkezés után a túrát a Hortobágyi Csárda Tourinform Hortobágy irodájában (gyalogos távolság a két épület között 200 méter) tudják fizetni. Ezt követően a HNP Látogatóközpont parkolójában lesz egy rövid tájékoztató, majd a tájékoztató után sokkal konvojszerűen az indulás. A vendégek a saját autójukkal (normál személygépkocsi elégséges) követik kollégánk autóját konvojban terepre, ahol megvárják a darvak esti behúzását. A túra terepi helyszíne a darvak éjszakázóhelyétől függ, amely akár 20-30 kilométerre található Hortobágy falutól.”

A programra előre jelentkezi kell, a túrához saját gépjármű szükséges. A túra során a vaku használata tilos és kerülni kell a hangoskodást! A nemzeti park igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy honlapján megadott helyszíneken egyénileg is bármikor találkozhatunk darvakkal, de a szabályokat minden esetben be kell tartani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában