Egyedülálló

2023.09.26. 16:40

A levegőbe emelkedett a poroszlói református templom tornya

Új, országos szinten is egyedinek számító süveget kapott a poroszlói református templom.

Fekete-Vadászi Erika

Új süveget kapott a poroszlói református templom

Forrás: Beküldött / Pál László

– A poroszlói református templom tornya 1956-ban épült meg klasszicista stílusban, ez volt a nyolcadik alkalom, hogy változtattak rajta az 1801-es megépítése óta. A legutóbbi torony az évek alatt megrogyott, megrongálták a viharok. A lemezek elkezdtek lehullani róla, s életveszélyessé vált. A tornyot 2022. nyarán vették le három részletben, két hatalmas daru segítségével, majd bő egy évvel később, hétfőn délután foglalta el méltó helyét az új – mondta el portálunknak Pál László, Poroszló református lelkésze. 

Szavaiból az is kiderült, a gyülekezettel szerettek volna egy felújítást, s volt is egy pályázati lehetőség erre. Önmagában ez nem fedezte a költségeket, a gyülekezet is gyűjtött hozzá több mint hatmillió forintot, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár osztálya is támogatást nyújtott a torony befejezéséhez. 

Helyére emelték az új süveget
Forrás: Beküldött / Pál László

Mivel annyira rossz állapotban volt, hogy költségesebb lett volna felújítani, mint egy újat építeni, így egy teljesen új süveg került a poroszlói református templomra hétfőn. 

– Hoór Kálmán építészmérnök tervezte az új süveget, erdélyi harangláb stílusban, olyan különlegességgel, hogy a 45 fokban el van forgatva a csúcsa, s acél keretre épült rá a szerkezet. Ezek azért voltak fontosak, hogy a viharos szelekkel szemben ellenálló legyen. Egy hernádnémeti ács család, Koseczki János ácsmester és fiai készítették el – részletezte a lelkész, s hozzátette, az új süveg csúcsdísszel együtt 34 méter magas. Mohazöld színű, pikkelyfedéssel készült, s ez annyira egyedi, hogy az országban nincs még egy olyan református templom, amely ezzel a fedési módszerrel készült volna. A kakast keleti irányba, a felkelő Nap felé fordították, s további református jelképek, így a glóbusz és a csillag is látható az új süvegen. 

A református építészetben az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején építhettek először tornyokat a templomokra, így kifejezetten direkt elütő színnel valósították meg ezeket, jelezve így a különlegességüket. A poroszlói református templom is ilyen, valamint az is közrejátszott az új megjelenésben, hogy a zöld szín hangsúlyozza, hogy a Tisza-tó melletti környezetben van. 

Messzire látszik az új, mohazöld süveg
Forrás: Beküldött / Pál László

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában