Élethivatás

2023.09.24. 12:52

Arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomásokat köszöntött az egri egyetem + fotók

Szombaton délelőtt tartották a Díszoklevél-Átadó Ünnepséget (Alumni) az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. A Kátai fanfár hangjaira – élükön dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettessel – bevonult az ünnepség elnöksége. Az eseményen a jogosult 203 díszoklevelesből 115-en jelentek meg személyesen és vették át – arany, gyémánt, vas, vagy rubin – díszoklevelüket.

Sike Sándor

Méltó példaképek a jelenleg tanító pedagógusok előtt a most díjazottak

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Ünnepi beszédében a rektorhelyettes úgy fogalmazott, hogy jóleső érzés egykori hallgatóként megszólítani a megjelenteket, mert ez a kifejezés megmutatja mindazt, amiért számára az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen igazán fontos: a történetiséget és a történelembe ágyazottságot. A tudásátadás és a pedagógusképzés folytonosságát. S a közösségbe és az összetartásba vetett hitet.

Dr. Csáfor Hajnalka elsőként – a más elfoglaltsága miatt távol lévő – az intézmény rektorának, dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonának az üdvözletét tolmácsolta, majd arról beszélt, hogy az itt lévők a több évtizede szerzett diplomájukat nemcsak az átvételkor értékelték, hanem megbecsülik ma is.

– A pedagóguspálya túlmutat a tárgyi ismeretek közvetítésén. Magam is rendelkezem tanári végzettséggel, s hosszú évek óta tanítok, így tudom, mennyire fontos, hogy a tények átadásán túlmutasson a tevékenységünk. Hiszen a tantárgyunk, szakterületünk szeretetén kívül elengedhetetlen az emberszeretet, s az a munkamorál, ami nem külső kényszer hatására fejlődik ki, hanem bennünk él, megingathatatlanul. Mindezt nem lehet hit nélkül tenni. Hinnünk kell munkánk értelmében, hinnünk kell a fejlődés lehetőségében, s hinnünk kell a feljebbvalóban – fogalmazott a rektorhelyettes.

Csáfor Hajnalka ünnepi beszédében kitért az intézmény helyzetére is, amelynek a jelene – szavai szerint – színes, sokrétű és gazdagodó. Az egyetem ma a magyar felsőoktatás meghatározó, dinamikusan fejlődő intézménye, amely jelenleg 8000 hallgatóval és közel 360 oktató és kutató munkatárssal 5 karon folytat oktatási és kutatási tevékenységet Egerben és Jászberényben. A pedagógusképzésen túl, ma már az agrárképzés, a bölcsészettudományok, a gazdaság- és társadalomtudományok, a természettudományok, az informatika, a sporttudományok, a művészetek, a művészetközvetítés és a hitélet terén kínál képzéseket, továbbá tervezik műszaki képzések elindítását is.

– A hozzánk jelentkezők a Bologna típusú felsőoktatási rendszer bevezetésétől kezdve alap- mester- és doktori képzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben és felnőttképzésben folytatnak tanulmányokat, akik közül sokan a pedagóguspályát választva az önök nyomdokaiba kívánnak lépni. A régió legmeghatározóbb oktatási intézményeként módszertani újításokkal biztosítjuk a tudásmegosztást. A Komplex Alapprogramban megvalósult Élménysuli programunk az egész ország területén több száz pedagógus munkáját segíti. Számos nemzetközileg is meghatározó projekt vezetői vagyunk, világszinten jegyzik kutatási eredményeinket – fogalmazott a szónok.

Több mint kétszáz egykori hallgató volt jogosult jubileumi diplomára
A 2023-ban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre benyújtott, 50, 60, 65 vagy 70 éve pedagógusképzésben diplomát szerzettek igénylései alapján az intézmény Szenátusa 203 díszoklevél adományozásáról döntött az egri képzési helyen.

Arany: 114 – gyémánt: 46 – vas: 33  –  rubin: 10 – összesen 203

A szeptember 23-i ünnepségen 115 fő jelent meg személyesen és vette át a díszoklevelet Dr. Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettestől.

A rektorhelyettes beszéde végén a jelenlévőket megszólítva azt mondta, hogy ők egész pályájukon, mondhatni egész életükben csak adtak. Számos generációra hatást gyakorolva, több nemzedéket gazdagítottak pedagógusként. Szeretne ma köszönetet mondani mindannyiuknak.

– A mai jubileumi díszoklevél-átadó ünnepség és az azt követő vendéglátás közvetítse elismerésünket és tiszteletünket! Weöres Sándor Szembe fordított tükrök című versére utalva, igyekszünk visszatükrözni valamit mindabból, amit önök tettek az intézményünkért, a hivatásukért és a jövőért. Mert, s most ismét a költő sorait idézem: Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában – mondta dr. Csáfor Hajnalka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában