Együtt könnyebb

2023.09.26. 19:55

Civilek és iskolások fogtak össze a focipálya érdekében

A verpeléti focipálya rendbetételének több indoka is volt, úgy mint a júliusi viharkárok, vagy éppen az iskolások bevonása a közösségi életbe. Továbbá előkészültek a focipályán nagymértékű felújítására is.

Hornyák Réka

Összeszedték a szemetet a pálya körül az iskolások

Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

Verpelét a Mi Városunk Egyesület társult a Verpeléti Arany János Általános Iskola és Reményi Ede Alapfokú Művészeti Iskolával és közös erővel rendbe tették a város sportpályáját. Takarítottak, füvet vágtak, gallyat kötöttek és előkészítették a pályát egy felújításra. 

Az egyesület vezetőjének és az iskola igazgatójának közös ötlete alapján vágtak bele a munkába szeptember 22-én, pénteken reggel kilenc órakor. A program délután egy óráig tartott. Az iskolából négy felső tagozatos osztály, körülbelül 50 tanuló vett részt a takarításban, valamint egy környékbeli gimnáziumból is voltak jelen diákok, akik az ötven órás közösségi szolgálatukat végezték. A szorgalmas nebulókon kívül a kísérő és felügyelő tanárok, az egyesület tagjai is kivették részüket a munkából. 

A felnőttek és a diákok együtt dolgoztak a pálya takarítás projekten
A felnőttek és a diákok együtt dolgoztak a pálya takarítás projekten
Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

Az esemény jó hangulatban telt, a munka mellett jutott idő a beszélgetésre és az ismerkedésre is. Az egyesület süteményekkel és innivalóval készült a gyerekeknek. A támogatásba csokival és üdítőkkel beszállt Rózsa Tivadar, a Recsk Környéki Junior Torna Klub vezetője is. Váradi Béla, az esemény támogatója pedig felajánlotta, hogy a társadalmi munka végeztével mindenki választhat valamit a büfékocsijából.  

Az egyesület és a verpeléti önkormányzat biztosította a gépeket, így a fűkaszákat, a fűnyíró traktort vagy a metszőollókat és kesztyűket. A takarításra és a hely rendbeszedésére elsősorban a pár hónappal ezelőtti, júliusi vihar okozta károk miatt volt szükség. A szél rengeteg fát kicsavart és megtépett, minek következtében azok rádőltek az öltözők épületére és a pályára is. A munka nagyobb részét, a sérült fák kivágását, darabolását és elhordását, valamint a leszakadt villanyvezetékek helyreállítását az önkormányzat még a nyáron elrendezte, több száz ezer forintot fordítva a projektre. 

A mostani kezdeményezést a maradék gallyak eltakarítására, a fű és a növényzet rendbeszedésére szervezték. A focipálya fontos része a város életének, hiszen ide bárki, bármikor kijárhat sportolni. Az utóbbi időben pedig rendszeres lakója lett a helynek a Recsk Környéki Junior Torna Klub. Vezetőjük, Rózsa Tivadar a hely névleges gazdája, hiszen jelenleg ők vannak egyedül jelen, mint hivatalos sportegyesület. A fiatal focisták heti rendszerességgel járnak ki a pályára edzeni. Emiatt pedig született egy ötlet, ami nem más mint a pálya egy részének felújítása és műfüvesítése. Az innovációt Rózsa Tivadar, a foci klub vezetője és Farkas Sándor, Verpelét polgármestere együtt kivitelezik. 

Voltak, akik fűnyírótraktorral és voltak, akik gereblyével dolgoztak
Voltak, akik fűnyírótraktorral és voltak, akik gereblyével dolgoztak
Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

– Ez az újítás megteremti a megfelelő körülményeket a gyerekeknek a sportoláshoz, bármilyen évszakban és időjárásban. A mostani megmozdulás után tisztán adhatjuk át a területet az építésre. Az építés és felújítás elkezdése előtt már a helyszínre szállítják a szükséges építőanyagokat. A focipályát emiatt szeptember 22-től építési területté nyilvánítjuk, ezért idegenek számára nem lesz látogatható – adta hírül Farkas Sándor polgármester, aki szerint ez a beruházás nagy előnyt jelent a sportoló gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

– A lezárás ideje alatt minden este a polgárőrök, a rendőrség és a civil társadalom tagjai felváltva felügyelnek a területre és nem engednek majd be senkit. Ha valaki mégis be fog lógni, az ellen eljárást fogunk indítani, hiszen az bűncselekményt követ el. Ez a szigor nem a sportolók ellen irányul, hanem elsősorban azok ellen, akik randalírozni, szemetelni és rongálni járnak a sportpályára. A felújított, műfüvesített terület külön lesz lekerítve, palánkkal, világítással és kamerákkal lesz ellátva. Arra számítunk, hogy a munka gyorsan fog haladni, hiszen, ha neki fogunk nagy erőkkel, akkor ütemesen tudunk majd haladni – tette hozzá a polgármester, remélve, hogy nem lesz probléma a sortpálya lezárása alatt. 

Mindenki nagyon jól teljesítette a feladatot
Mindenki nagyon jól teljesítette a feladatot
Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában