Hulladékhalmok

2023.09.14. 08:30

Csak szemétszedésre 25 millió megy el Egerben évente

Egyre több a szemét a városban. Az új rendszerben ráadásul a hulladék elszállítása sem annyira egyszerű most.

Szabadi Martina Laura

Kerékpárút volt, de most szemétlerakó

Forrás: Beküldött fotó

– A városban egyre több olyan terület, pont alakul ki, ahol rendszeresen illegális hulladékot helyeznek el a lakosok. Sajnálatos, hogy a lakosság még mindig nem érzi annak súlyát, hogy a környezetünk tisztaságáért mindannyian felelősek vagyunk, nem minden esetben a köztisztasági feladatot végző vállalkozást és az önkormányzatot terheli a felelősség az ismétlődően felhalmozódó hulladék miatt – válaszolta az egri önkormányzat portálunk kérdésére. Mint ahogy arról már beszámoltunk, olvasónk hívta föl a figyelmet arra, hogy az egri kerékpárúton több helyen is halmokban áll a hulladék.

Kiemelték, a város tisztaságának biztosítására a város költségvetésében elfogadott kiadások nyújtanak fedezetet, a köztisztasági feladatokra negyedévente 25 millió forint az illegális hulladék elszállítására negyedévente 2,5 millió forint használható fel. 

– A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság 2023. július 1-jétől látja el az évente mintegy 5 millió tonna települési (lakosságtól és intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó háztartási és háztartásihoz hasonló) hulladék begyűjtését és kezelését. A köztisztasági feladatellátás július 1-je után is az önkormányzatok feladata maradt.  A köztisztaságból származó – települési hulladéknak minősülő - hulladék átvételére csak a MOHU vagy annak szerződött alvállalkozói jogosultak – tájékoztatott az önkormányzat.

Mint írták, a város közigazgatási területére ismeretlenek által kihelyezett illegális hulladékot – mely javarészt nagydarabos lomhulladékból áll – a július 1-jét megelőző időszakban a területileg legközelebbi, Egerben lévő hulladékkezelő létesítmény, az egri Hulladékátrakó Állomás tudta fogadni.

– Jelenleg a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. koordinálásával ez az átrakó állomás nem tudja ezen hulladékot befogadni. Az új szolgáltatási rendszerben, ezeket a hulladékokat jelen információk alapján ártalmatlanító, lerakó létesítmények fogadják, a legközelebbi lerakó 60-70 km távolságra van, a szolgáltatás logisztikai átdolgozást igényel, ennek rendszere folyamatban van – írták a változásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában