Szoboravató

2023.09.23. 19:55

Ecséden tovább őrzik Rákóczi örökségét + fotók

A Rákóczi-szabadságharc kitörésének 320. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést Ecséden a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete. Az esemény díszvendége Latorczai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár volt.

Tari Ottó

II. Rákóczi Ferenc háromszor is megfordult Ecséden

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

II. Rákóczi Ferenc az 1703 és 1711 között zajló szabadságharc során háromszor is megfordult Ecséden, amint arra a helyi származású ny. középiskolai tanár, Tóth Vilmos is rámutatott az ünnepség alkalmával megtartott beszédében. Mindhárom esemény részletesen dokumentált, miként az is, hogy az akkoriban vármegyénk egyik legjelentősebb településének vitézségéért és segítőkészségéért a kuruc hadvezetés – jelesül Károlyi Sándor fővezér – adómentességért folyamodott az elöljárósághoz.

Erre emlékeztek a mostani eseménnyel, amelynek forgatókönyvét az esősre és hűvösre fordult szombat délutáni időjárás részben átírta. A szervezők ugyanis felvonulást is terveztek a falu közepén található régi hídhoz, de az esőt látva úgy döntöttek, hogy ez elmarad, s a vendégek és a helyiek a szabadságharc után bő fél évszázaddal épült, szépen rendbe tett barok templomban és annak kertjében tartották meg az ünnepséget. Utóbbi keretében Varga József plébániai kormányzó és Csontos Péter, a KDNP helyi vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd kulturális műsor következett verssel, muzsikaszóval és az általános iskolásokból álló Kacus tánccsoport fellépésével. A templomkertben felállított Rákóczi-mellszobrot és emléktáblát – előbbi az alkotó, Turi Török Tibor és a Rákóczi Szövetség, utóbbi pedig Csontos Péter felajánlása – Latorczai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár Csontos Péterrel leplezte le, majd Varga József atya megszentelte, a hagyományőrzők pedig elsütöttek egy korabeli ágyút.

– Számunkra, mai magyarok számára, éljünk bárhol a nagyvilágban, a „Cum Deo pro patria et libertate” jelmondata az együvé tartozást jelenti – fogalmazott Latorczai Csaba. – Napjaink kurucaiként mi is bátran kiállunk nemzeti értékeiért és érdekeiért, ellenállunk a nagyhatalmi és belső erőknek, amelyek egykor a Keletnek, most pedig a Nyugatra hajbókolva, egy maréknyi dollárért adnák el hazánk szuverenitását. Ma a dühödt rombolás áll szemben a békével. Mi a béke mellett köteleztük el magunkat – jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában