Megnyitó

2023.09.26. 16:15

Előadásokkal és Wes Anderson új filmjével nyit az egri egyetemen a filmnapok

Kedden kezdődik a XI. Eszterházy Film- és Médianapok / Őszi Moz(a)ik. Az eseményen Illés Györgyre, kétszeres Kossuth-díjas egri operatőrre emlékeznek.

Szabadi Martina Laura

Az első előadás

Forrás: Szabadi Martina Laura/Heves Megyei Hírlap

– Komoly szakmai múltja van a filmművészetnek egyetemünkön, a legjobbak is szívesen tanulnak nálunk – mondta kedden a Líceumban dr. Pintér Márta Zsuzsanna az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Karának dékánja, a kar Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézetének (MKI) hagyományos szakmai rendezvényének megnyitóján.

– Idén nappali média képzésen 49 kommunikáción 31 hallgató kezdte meg tanulmányait. A számok szépek, a ponthatárok magasak. Sok diákunk ér el sikereket, ami nagy öröm nekünk, együttműködésben dolgoznak a filmszakosaink az antenna Hungáriával is. A rendezvény programja idén is gazdag, egyik fénypontja az új filmműterem avatása – mondta a dékán.

Dr. habil Szíjártó Imre, az MKI Film- és Médiatudományi Tanszék vezetője megköszönte Borbás László mesteroktatónak a szervezést. Portálunknak elmondta, a XI. Eszterházy Film- és Médianapok  idén is a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, az MKI együttműködő partnerei, az Antenna Hungaria, a Sparks részvételével, valamint kiváló saját mesterek és meghívott alkotók, előadók közreműködésével.

– Az Intézet hallgatói számára szervezett különleges mozgóképes programok a félévi tanulmányi célokhoz kötődve, ám a tanórai kereteket meghaladva közös tapasztalatszerzésre adnak lehetőséget a különböző évfolyamok, szakok és specializációk hallgatóinak. Az idei filmnapok különösen fókuszálnak a kiemelkedő egri filmalkotók munkásságára, új forgatókönyvíró műhely indul Egri Lajos előtt tisztelegve, és ünnepélyesen felavatjuk az Illés Györgyről elnevezett filmműterem-komplexumot az egyetem B épületében – emelte ki.

Az első előadást szintén a tanszékvezető tartotta, a Ház a sziklák alatt című Makk Károly filmből is láttak a hallgatók részleteket, melyben  Illés Györgyé volt az operatőri munka, s jelentőségét boncolgatta a XX. századi filmművészetben. Majd filmvetítés következett, az 1980-as Fábián Bálint találkozása Istennel. Az első nap estéjén a Vadeper Filmklub Nyitóvetítésén Wes Anderson idei filmje, az Asteroid City látható az Urániában.

Szerdán előadás Egri Lajosról és a forgatókönyvírás művészetéről lesz, ekkor lesz az Egri Lajos Forgatókönyvíró Műhely alakuló workshopja, az Egri Lajos Forgatókönyvíró Műhely mesterkurzusa is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában