Fejlesztés

2023.09.26. 15:20

Másfél milliárdból újultak meg az egri egyetem épületei

Több mint másfél milliárd forintból újultak meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem épületei.

Molnár Helga

Az infrastruktúra állapota is fontos egy egyetem működésében, emelte ki a projektzárón Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Befejeződött az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) épületeinek energetikai korszerűsítése. Erről tartottak projektzáró rendezvényt kedden az egyetemen. Az intézmény rektora, dr. Pajtókné dr. Tari Ilona elmondta, az EKKE elkötelezett a teremtett világ védelmében.

– Ha egy felsőoktatási intézmény tevékenységét megnézzük, akkor leginkább a következő kifejezéseket használhatjuk: oktatás, kutatás, és harmadik missziós tevékenység. Ehhez hozzájárul az infrastruktúra állapota is – mondta. Hozzátette, fontos számukra, hogy ez utóbbi fejlődjön.

– A támogatási összeg 1,67 milliárd forint volt. Több mint egymilliárd forintot költhettünk az egyetem épületeinek a korszerűsítésére, négyszáz millió forintot meg a gyakorló iskola fejlesztésére. A projektnek a célja az volt, hogy az Európai Unió által meghatározott energiahatékonysági irányelveknek megfeleljünk – emelte ki.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, az egyetem épületállománya nem volt korszerű energetikailag, ezt orvosolták ezzel a beavatkozással.
– A végeredmény, hogy az energetikai költségek, s a károsanyag kibocsátás csökkent. A kormányzat arra törekszik, hogy minél több, komplex, a közösséget szolgáló beruházás jöjjön létre – emelte ki.

A projektben a „B” oktatási épület energetikai fejlesztése a nyílászárók cseréjét, lapostető, homlokzat hőszigetelését, a légtechnikai gépek cseréjét, valamint hőszivattyú kiépítését és kondenzációs kazán beépítését, továbbá termoszelepek elhelyezését és napelemes rendszer telepítését tartalmazta. Az „E” épület tornaterem esetében homlokzati hőszigetelése, tetőszerkezet és padlásfödém hőszigetelése, valamint nyílászárók cseréje, kondenzációs kazán és termosztatikus szelepek elhelyezése, továbbá napelemes rendszer telepítését célozta a beruházás. A Kazánház lapostetőt kapott és a homlokzatot szigetelték, a nyílászárókat cserélték és termosztatikus szelepeket építettek ki.

20230926 - B. épület, Egészségház utca - Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem épületenergetikai fejlesztése című projekt sajtónyilvános zárórendezvénye Egerben - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
Az egri egyetem B épületének energetikai korszerűsítése megvalósult
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Almagyardombi Kollégium felújítása során sor került a nyílászárók cseréjére, homlokzati hőszigetelésre és gázbojler cserére, a „D” épület vonatkozásában pedig napelemes rendszer telepítettek. A Gyakorló Iskola épületét érintően nyílászárók cseréjére, a homlokzat hőszigetelésére, lapostető részleges hő- és vízszigetelésére, illetve kondenzációs kazán beépítésére és a kazánház felújítására, továbbá termosztatikus szelepek kiépítésére és napelemes rendszer telepítésére került sor a projektben.

Cél volt az épületek energetikai tényezőinek javítása. További célként kitűzték az energiafelhasználás csökkentését a hatékonyabb energiafelhasználás által, illetve a működési költségek csökkentését, azaz a fejlesztés eredményeként egy biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézményeket hoztak létre, illetve a projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában