Emlékmise

2023.09.30. 08:36

Hajdani plébánosukra emlékeznek a sirokiak szeptember 30-án a templomban

A Kislégi család is részt vesz az emlékmisén, majd megtekintik az idén átadott emlékszobát is.

Barta Katalin

Kislégi Nagy Lászlóra emlékeznek a sirokiak

Forrás: TIK - Turisztikai Információs Központ - Sirok/Facebook

Kislégi Nagy László, hajdani plébánosuk előtt tisztelegnek a sirokiak szeptember 30-án, délelőtt 11 órától kezdődő szentmisén a katolikus templomban.

Az emlékmisét dr. Artner Péter, Kál plébánosa, Kislégi Nagy László unakaöccse tartja a Kislégi család látogatása alkalmából. 

A település egykori megbecsült tagjának, a helyi hívek segítőjének idén augusztus 20-án adták át posztumusz a Sirokért kitüntető címet. 

Kislégi Nagy László 1953-tól teljesített szolgálatot Sirokban a plébánián és rengeteget tett a községért. Munkássága előtt tisztelegve emlékszobát is avattak a volt parókia épületében, amely most turisztikiai központként szolgál. A legnehezebb időszakban is fenntartotta Sirokban a hitélet lángját és megőrizte, sőt gyarapította az egyházi vagyont. Nevéhez fűződik a siroki templom, felújítása, rendbetétele volt 1958-ban, új harang öntésének megszervezése, amelyet 1960-ban az érsek szentelt fel.  Új parókiát, s kántorszolgálati lakást is építetett. 1984-ben a II. világháborúban elesett minden siroki áldozatnak emléktáblát állítatott. Aranymiséjét 1984-ben tartották 50 éves plébánosi szolgálatáért.

1991-ben, 80 éves korában, megromlott látása és egészségi állapota miatt, a nyíregyházi papi otthon lakója lett, 1998. szeptember 30-án bekövetkezett haláláig.

Szép, de nehéz életének említésre méltó eseménye volt, hogy amikor 1984-ben az aranymiséjére készült - talán elsőként az országban - olyan márvány emléktáblát helyeztetett el a siroki katolikus templom falán, melyen emléket állított a II. világháború minden siroki áldozatának – felekezeti hovatartozás nélkül – így a községből elhurcolt zsidó családoknak is.

Életének egyik legnehezebb időszaka volt az 1942-1943-as év, amikor tábori lelkész főhadnagyként a Don-kanyarban szolgált, ahol a visszavonulásnál 250 embert tudott maga köré gyűjteni és hazasegíteni a szinte biztos halálból. Ezért később megkapta a Tűzkereszt II. és a Signum Laudis kitüntetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában