Tisza-tavi Ökocentrum

2023.09.03. 13:20

Hamarosan bezár a poroszlói tájház + videó

Nem látogatható szeptember 11-től a poroszló Tisza-tavi Ökocentrum tájháza.

Fekete-Vadászi Erika

A Tisza-tavi Ökocentrum tájháza

Forrás: Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló/Facebook

Az 1884-ben épült, az ökocentrum szabadidőparkjában található tájházban felújítási munkálatok kezdődnek, ezért szeptember 11-től nem látogatható, adták hírül a létesítmény honlapján. A felújítás célja az épület szerkezeti megerősítése, és a Fő út felőli oromfal dőlésének megállítása.

– Az országos jelentőségű műemléképülettel kapcsolatos munkálatok halaszthatatlanok. Szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelentős értéket képviselő ház állagát megóvjuk, stabilizáljuk, s a benne elhelyezett gyűjteménynek, bútoroknak, korabeli használati tárgyaknak - és nem utolsó sorban látogatóinknak - megfelelő körülményeket biztosítsunk – emelték ki. 

A tájház idén már nem is nyit ki, legközelebb 2024 tavaszán lesz újra látogatható. 

A tájházról korábban készült egy videó, melyben Zsolczainé Mária, népművelő elmeséli az épület történetét, s bemutatja az ott megtalálható tárgyakat is. Szavaiból kiderül, a ház alapját az eredetileg benne megtalálható bútorok jelentették, a többit pedig a falu népe hordta össze. 

A tájházban található egyebek között kaszli, ami nem más, mint fiókos komód, és sifon is, ami a szekrényt jelenti. Van benne sifonkemence is, amely a Közép-Tisza vidékére jellemző, és a klasszikus búboskemencéhez képest annyiban tér el, hogy nem kerek, hanem szögletes. 

Barangold be te is a poroszlói tájházat a videó segítségével: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában