Podcast

2023.09.28. 17:25

Kéményből indul ki minden hetedik lakástűz Hevesben

A kéményseprés ideje ilyenkor, a nyár végén van itt, bár még meleg van, lassan hidegebbre fordulhat az idő. A katasztrófavédelem szerint most ellenőriztessük a fűtőberendezést, és a kéményseprésről se feledkezzünk meg, tanácsolja Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Fekete-Vadászi Erika

Nagy Csaba katasztrófavédelmi sajtószóvivő

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Podcast-sorozatunk legújabb adásában egyebek között arról kérdeztük Nagy Csabát, mi a teendő, ha valaki fűtési módot szeretne váltani, például gáz helyett fával szeretné fűteni lakhelyét. Szót ejtettünk arról is, hány kéménytűz volt eddig vármegyénkben ebben az évben, s tisztáztuk, mit kell tudni a kéményseprésről. 

A szóvivő szavaiból kiderült, ha új fűtési módot választunk, annak is megvannak a maga veszélyei. Ha valahol új kéményt létesítenek, a régit javítják, felújítják vagy átalakítják, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat. Ezt a műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől meg kell rendelni, és nem érdemes kihagyni ezt a lépést, mert az engedély nélküli kémények használata tilos, ráadásul életveszélyes is. Könnyen tragédia lehet belőle, akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés formájában. 

Már a fűtési szezon második fele még el sem kezdődött, már ebben az évben is több kéménytűz volt szűkebb hazánkban. 

– Idén vármegyénkben 35 alkalommal keletkezett tűz kéményekben, és négy alkalommal a tetőszerkezetre is átterjedtek a lángok. A kéménytüzek jellemző oka, hogy az égéstermék-elvezető nincs megfelelően kitisztítva, és a belső falára lerakódott korom intenzív fűtés hatására beizzik, majd meggyullad. Ebben az évben, a mai napig 205 otthonban keletkezett tűz szűkebb hazánkban, elmondható tehát, hogy minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki – mondta Nagy Csaba. 

S hogy hogyan előzhetjük meg, hogy veszélyes mennyiségű korom rakódjon le a kéményben?

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – például lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A kémény és lakástüzek megelőzése érdekében fontos, hogy éljünk a magánszemélyek számára ingyenes kéményseprés lehetőségével, fogadjuk meg a kéményseprők tanácsait, illetve évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is!

Nagy Csaba felhívja a figyelmet, hogy bár még meleg van, de már most érdemes kéményseprőt hívni. 

– Biztonságosabb, hogyha a fűtési szezonnak úgy vágunk neki, hogy a fűtőeszközt megnézettük szakemberrel, és a kéményt is megnézte a kéményseprő. Sokan csak az utolsó pillanatban gondolnak erre, amikor már beköszöntött a hideg és a nyakunkon van a fűtési szezon. Ahol a kéményt egy-két évente megnézetik kéményseprővel, ott sokkal kisebb az esélye, hogy tűz keletkezik a füstelvezetőben. A hangsúly ugyanis nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak a rendszerességén van. A legfontosabb, hogy a fűtési szezonra már biztonságosan használni tudjuk a tüzelő-fűtőberendezésünket – hangsúlyozta. 

A szóvivő a díjakról is beszélt. 

Mint mondta, 2016. július elsejétől ez a tevékenység a természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokhoz tartozó égéstermék-elvezetők esetében ingyenes. Ha családi házban élünk, akkor időpontot kell egyeztetnünk a kéményseprőkkel, társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező beengedni a szakembereket, és a kéményseprő által ajánlott első két időpontban ingyenes az ellenőrzés. 

A gazdálkodó szervezeteknek kötelező ellenőriztetniük a kéményeiket, de ha nem társasházban van a székhelyük, akkor maguk választhatják meg, hogy az ellátási területhez tartozó kéményseprőipari szolgáltató közül melyiket választják. A gazdálkodó szervezeteknek az ellenőrzésért és az elvégzett munkáért fizetniük kell. Jelenleg minden vármegyében van legalább egy kéményseprőipari szolgáltató, így ezt a munkát tőlük kell megrendelni. Ezek listája a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján vagy a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weblapon is megtekinthetők.

A tervezett sormunkán a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente ellenőriznek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező, derült ki a beszélgetésből. 

– A tervezett sormunka ütemezett időpontjáról legalább két héttel az ellenőrzés előtt jól látható módon elhelyezett hirdetménnyel kapnak tájékoztatást a társasházi ingatlantulajdonosok. Az ismételt értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés nem történt meg – címre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik, szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal. Ha az első két ingyenes alkalmat elmulasztjuk, akkor nekünk kell a kéményseprőkkel felvenni a kapcsolatot, ebben az esetben már ki kell fizetnünk a kiszállási díjat – részletezte. 

A családi házakban pedig több módon is tudunk időpontot egyeztetni. 

Válaszhatjuk az online az ügyfélszolgálatot az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével, valamint telefonon a 1818-as számot tárcsázva, e-mailben a [email protected] címen, postán pedig a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen is egyeztethető időpont. Személyesen, nyitvatartási időben a vármegyei ügyfélszolgálati pontokon is megtehetjük, Heves vármegyében ez az Eger, Klapka György út 11. címen a Heves Vármegyei Ellátási Csoportnál tehető meg. 

A fűtéssel kapcsolatban több féle tűzveszély is leselkedhet ránk, nem csak a kéményben keletkezhetnek. 

– Nemcsak az elhanyagolt kémény és fűtési rendszer hibája, de a tüzelőanyag helytelen tárolása is lakástűzhöz vezethet. Begyújtás előtt ürítsük ki a hamutálcát, és takarítsuk ki a tűzteret, a hamut mindig fém vödörbe gyűjtsük, majd legalább egy napot várjunk, mielőtt a fém gyűjtőbe borítjuk! A kazán ajtaját mindig csukjuk be, a kicsapó láng, kipattanó szikra miatt ugyanis begyulladhatnak a közeli éghető anyagok, ezért a gyújtóst, az újságpapírt és a tűzifát ne a tüzelőberendezés közelében tároljuk! Begyújtáskor sose használjunk benzint, gázolajat bármilyen égésgyorsítót, mert ezek jellemzően intenzíven párolognak, a kicsapó lángok pedig súlyos sérülést okozhatnak, illetve a tűz gyorsan tovább terjedhet – húzta alá Nagy Csaba. 

Hallgasd meg teljes adásunkat!

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában